Skriftlig spørsmål fra Ole André Myhrvold (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:198 (2017-2018)
Innlevert: 07.11.2017
Sendt: 07.11.2017
Besvart: 13.11.2017 av klima- og miljøminister Vidar Helgesen

Ole André Myhrvold (Sp)

Spørsmål

Ole André Myhrvold (Sp): Er det fra regjeringens side et ønske om økt utbredelse av villsvin i norsk fauna, eller vil statsråden ta initiativ for holde bestanden nede, og vil man fortsatt kategorisere villsvinet som en uønska art i Norge?

Begrunnelse

Villsvinet har vært borte fra norsk fauna i mange hundre år, nå ser vi at den er i ferd med å få nytt fotfeste, særlig langs grensen i Østfold, Akershus og Hedmark. Dette skyldes stor bestandsvekst i Sverige etter at dyr rømte fra svenske oppdrettere på 70-tallet, blant annet i Skåne, og klarte å re-etablere seg i vill tilstand. Utviklingen illustreres av at den svenske villsvinstammen trolig talte omkring 80 000 dyr i 2006, da det ble felt over 25 000 dyr. I 2012 ble bestanden regnet å være på minst 150 000 dyr, hvorav cirka 60 000 blir skutt årlig. Bestandsestimatene for den svenske bestanden er imidlertid svært varierende. Noen hevder den er på cirka 200 000 dyr, andre at populasjonen er på omkring 500 000 dyr.
Siden 2008 er dyret stadig hyppigere observert i Norge, og den har beviselig etablert seg med fast stamme flere steder. Arten har ingen naturlige fiender og vil trolig ikke begrenses i utbredelse av norske klima- og snøforhold.
For landbruket og matproduksjon er villsvinet regnet som et skadedyr fordi den roter opp jorda. Det går utover både korn- og grasproduksjon, men som i Østfold vil det også bli problematisk om den får fotfeste i kommuner som Råde og Rygge der det foregår utstrakt grønnsaksproduksjon.
Villsvin er kjent som en betydelig aktør i spredning av sykdommer. Finske myndigheter har planer om å utradere arten, av hensyn til smittefaren for blant annet svinepest.
Villsvinet er kjent for å være en sky art, den siste tiden har vi derimot sett eksempler på at rømt villsvin i Strand kommune Rogaland har gått til angrep på mennesker, mens villsvin i Trøgstad kommune i Østfold har oppsøkt barneskoleklasser på tur. En opplevelse som ikke beskrives som særlig hyggelig av de involverte. Villsvin som føler seg truet vil kunne angripe mennesker.

Vidar Helgesen (H)

Svar

Vidar Helgesen: Villsvin er en uønsket art i Norge og vi ønsker ikke at villsvin sprer seg i norsk natur. Artsdatabanken har vurdert at villsvin er en fremmed art med svært høy risiko for negativ påvirkning på norsk natur.
Første kjente yngling av villsvin i nyere tid fant sted i Østfold i 2005. Villsvin ser nå ut til å være på frammarsj i Norge. For å begrense utbredelsen av villsvin har vi derfor definert villsvin som jaktbar art (viltloven § 9) med jakttid hele året. Unntaket er sugger med unger som er fredet av dyrevelferdshensyn. Sugger med unger er fredet hele året, mens ungene er jaktbare. I tillegg har naturmangfoldloven en rekke regler om bekjempelse av fremmede organismer i lovkapitlene II, III, V og IX. Jeg mener at dagens rammeverk legger til rette for, og er et godt utgangspunkt for forvaltningen av villsvin i Norge.
På bakgrunn av villsvinets konfliktpotensial og den økende utbredelsen av arten ser jeg imidlertid at det er behov for å styrke kunnskapen om villsvin i Norge, bl.a. om økologi, dagens utbredelse og videre spredningspotensial. Mattilsynet har i samarbeid med Miljødirektoratet gitt Vitenskapskomiteen for mattrygghet i oppdrag å vurdere risiko ved spredning av villsvin i Norge. Det skal også vurderes hvilke tiltak som kan settes inn for å kontrollere utvikling av villsvinbestanden og begrense uheldige følger for naturmangfoldet. Denne utredningen skal etter planen ferdigstilles før jul 2017, og vil bidra til et faglig grunnlag for å gi anbefalinger om forvaltning av villsvin i Norge i årene framover.