Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:199 (2017-2018)
Innlevert: 07.11.2017
Sendt: 07.11.2017
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 13.11.2017 av justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hvordan mener statsråden at politikken for å forebygge og redusere overdosedødsfall henger sammen med at det ikke bevilges penger til å opprettholde nye rusmestringsenheter i fengsel, mer til fengselshelsetjenesten eller til tiltak som sørger for bedre tilrettelegging for livet etter løslatelse?

Begrunnelse

Helseministeren legger i budsjettforslaget opp til å videreføre overdosestrategien også for 2018. Samtidig ser vi ingen tegn til økt innsats for å tette de mest åpenbare glippsonene vi har når det gjelder overdoser, nemlig ved løslatelse fra fengsel.

Per-Willy Amundsen (FrP)

Svar

Per-Willy Amundsen: Som ledd i oppfølgingen av Prop. 15 S (2015–2016) Opptrappingsplanen for rusfeltet (2016–2020), er det iverksatt flere tiltak som har gitt et betydelig styrket tilbud til rusavhengige i kriminalomsorgen. I 2017 ble det bevilget 12 mill. kroner over Justis- og beredskapsdepartementets budsjett til etablering av nye Stifinnerenheter i tre fengsler. Enhetene er etablert i fengslene Bjørgvin, Trondheim og Indre Østfold, avd. Eidsberg, i samarbeid mellom kriminalomsorgen og helseforetakene. Det ble også bevilget 10 mill. kroner til styrking av fengselshelsetjenesten over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett. Midlene er foreslått videreført i 2018.
Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS) har fått i oppdrag å implementere en tiltakspakke for å redusere overdoser etter løslatelse fra fengsel. Tiltakene består av innkomstsamtale med helsetjenesten i fengsel, informasjon om overdose og livredning, løslatelsessamtale, og konkrete avtaler med helsetjenesten, NAV og kommunene i dagene etter løslatelse fra fengsel. Tiltakene prøves nå ut i utvalgte fengsler.
Når det gjelder oppfølging av pasienter etter overdose, har jeg fått opplyst at Helsedirektoratet har utarbeidet en nasjonal faglig retningslinje for avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler. Formålet er å sikre at pasienten blir ivaretatt og vurdert for videre oppfølging i spesialisthelsetjenesten og/eller kommunen. Disse anbefalingene kommer i tillegg til de tiltak som inngår i Nasjonal overdosestrategi 2014–2017 og relevante tiltak i opptrappingsplanen for rusfeltet (2016–2020).
God tilbakeføring til samfunnet etter gjennomført straff forebygger utenforskap, fremmer deltakelse i arbeidslivet og hindrer ny kriminalitet. Redusert tilbakefall til ny kriminalitet er et felles ansvar på tvers av flere sektorer, og et viktig arbeidsområde for regjeringen. I juni 2017 lanserte regjeringen en Nasjonal strategi for samordnet tilbakeføring etter gjennomført straff 2017–2021. Strategien inneholder i alt 18 tiltak for bedre samordning ved tilbakeføring. Ett av tiltakene er å vurdere det samlede straffereaksjons- og behandlingstilbudet under straffegjennomføring for personer med rusproblemer eller avhengighet, og om innretningen av dette bør endres. Jeg vil komme tilbake til oppfølgingen av dette tiltaket på egnet måte.