Sigbjørn Gjelsvik (Sp): I lys av de siste ukenes SSB-avsløringer om prioritering av internasjonal publisering, nedbygging av det makroøkonomiske modellmiljøet og vanskeliggjøring av tilgang til forskningsdata for andre forskningsmiljøer, anser Siv Jensen at SSB-ledelsen lojalt har fulgt styringsinstruksene i tildelingsbrevet for 2017?
Begrunnelse
I tildelingsbrevet for 2017 gir Finansdepartementet følgende instruks til SSB:
«Forskningsavdelingen i SSB bør konsentrere seg om økonomiske problemstillinger, herunder modellbaserte analyser av norsk økonomi. Enkeltstående prosjekter som ikke bygger opp under SSBs forskningsmessige kjerneoppgaver, bør prioriteres ned.»
Til tross for dette synes det nå klart at SSB bygger ned sitt modellmiljø gjennom blant annet den mye omtalte hasteomorganiseringen av forskningsavdelingen. I tillegg ønsker byrået å fokusere på publisering i nivå 2-tidskrifter, noe som i de fleste tilfeller forutsetter at forskningen har internasjonal relevans. Mest trolig må byrået iverksette nettopp «enkeltstående prosjekter som ikke bygger opp under SSBs forskningsmessige kjerneoppgaver» for å oppnå så høy internasjonal relevans at publisering på nivå 2 blir aktuelt i det omfanget som SSB-ledelsen ser for seg. Dette skurrer målt opp mot den delen av departementets instruks som er sitert over. I tillegg skurrer det mot en annen del av instruksen, nemlig at det skal fokuseres på «analyser av viktighet for det norske samfunnet».
I tildelingsbrevet skriver departementet også: «Data til bruk i forskning skal være enkelt tilgjengelig. Det må legges stor vekt på rask og kostnadseffektiv utlevering av mikrodata til forskere.» Likevel skriver Sveinung Skule ved NIFU og tre andre forksningsinstituttledere at SSB i det siste har gjort det vanskeligere, mer tidkrevende og mer uforutsigbart for forskere å få tilgang til data (Aftenposten, 30. oktober). I Khrono i dag 8. november meldes det at forskere mener «det er for tidkrevende og dyrt å få tak i de dataene de trenger» og at Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) og Universitets- og høgskolerådet (UHR) nå har tatt kontakt med SSB om det de opplever som et meget stort problem. Dette samsvarer svært dårlig med departementets bestilling til SSB.
Bare i den korte opplistingen ovenfor finnes det flere eksempler på tildelingskriterier som SSB-ledelsen tilsynelatende ikke bare unngår å innfri, men der det faktisk kan se ut til at den velger den motsatte utviklingen av det departementet har instruert om. Statsråden bes kommentere om hun mener styringsinstruksen i tildelingsbrevet er fulgt og om hun på denne bakgrunn har tillit til SSB-ledelsen.