Skriftlig spørsmål fra Maria Aasen-Svensrud (A) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:220 (2017-2018)
Innlevert: 09.11.2017
Sendt: 10.11.2017
Besvart: 17.11.2017 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Maria Aasen-Svensrud (A)

Spørsmål

Maria Aasen-Svensrud (A): Kan statsråden bekrefte at det ikke vil bli noen nedbemanning ved kongelige norske marines musíkkorps i Horten?

Begrunnelse

Høsten 2016 ble det i Stortinget vedtatt at Forsvarets musikk skal bestå med dagens struktur. I Forslaget til statsbudsjett foreslås det at en omorganisering i
Forsvarets musikk skal utredes og i iverksettes i 2018. På bakgrunn av dette skapes det usikkerhet knyttet til stillinger og aktivitet i Forsvarets musikk, heriblant for Kongelige norske marines musikkorps i Horten.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 10. november 2017 med spørsmål fra stortings-representant Maria-Karine Aasen-Svendsrud. Spørsmålet omhandler om statsråden kan bekrefte at det ikke blir noen nedbemanning ved Kongelige norske marines musikkorps i Horten. Begrunnelse for spørsmålet er informasjon i Prop. 1 S (2017-2018) om utredning når det gjelder organisering av Forsvarets musikk.
Følgende tekst i Prop.1 S (2017-2018) er relevant i denne saken:

Under Stortinget si behandling av Innst. 62 S (2016–2017) til Prop. 151 S (2015–2016) blei det vedtatt å føre vidare korpsstrukturen med fem korps. Det blei også vedtatt å erstatte musikkinspektoratet med ei felles sentral leiing. Stortinget bad vidare Kulturdepartementet dekka 40 pst. av dei samla utgiftene knytte til drifta av korpsa i Horten, Bergen, Trondheim og Harstad. Dei innleiande samtalane og utgreiinga med Kulturdepartementet starta hausten 2016 og heldt fram i 2017.
Stortinget ga også Forsvaret i oppdrag å greie ut om delar av drifta av Forsvarets musikk kan finansierast gjennom kommunar og fylkeskommunar. Dette arbeidet blei sett i gang i slutten av 2016. (pkt. 3.8.)

Følgende tekst fra Innst. 62 S (2016-2017) er også relevant:

Flertallet legger derfor til grunn at dagens struktur med fem korps videreføres, samtidig som musikkinspektoratet legges ned og prinsippet om samlet og effektivisert sentral ledelse opprettholdes. (pkt. 3.25)

Dette innebærer at det, på oppdrag fra Stortinget, er igangsatt flere prosesser. Den ene er en utredning som omhandler mulig delfinansiering av Forsvarets musikk (FMUS) fra kommuner og fylkeskommuner. Den andre omhandler et budsjettsamarbeid med Kulturdepartementet.
Den tredje er et oppdrag om organisasjonsutvikling. Forsvarsdepartementet har gitt Forsvaret i oppdrag å nedlegge musikkinspektoratet med tilhørende stillinger innen utgangen av 2017. Forsvaret er bedt om å etablere en felles sentral ledelse og administrasjon for FMUS i Oslo innen 1. januar 2018. Den nye ledelsen skal etableres innenfor årsverksrammen for FMUS etter nedleggelse av musikkinspektoratet.
Forsvaret opplyser at de fortsatt er i prosess med å gjennomføre oppdraget. Omorganiseringen vil foregå innenfor rammen av fem musikkorps, slik Stortinget har forutsatt. Samtidig, når musikkinspektoratet skal legges ned, og det skal etableres en felles sentral ledelse for FMUS i Oslo, vil dette kunne påvirke organiseringen og sammensetningen av musikkorpsene, herunder også Kongelige norske marines musikkorps.
Det er viktig å presisere at den pågående organisasjonsutviklingen av FMUS faller innenfor forsvarssjefens myndighetsområde. Forsvaret forsikrer om at de justeringer som gjennomføres vil være i tråd med oppdragene Forsvaret har fått av departementet, og en oppfølging av regjeringens og Stortingets føringer.