Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:238 (2017-2018)
Innlevert: 13.11.2017
Sendt: 13.11.2017
Besvart: 17.11.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): NN (4) er sterkt pleietrengende. Foreldrene vil han skal bo hjemme med familien, men kommunen vil ikke legge til rette for det. Dermed må gutten tilbringe nettene sine på sykehjem. SV mener unger skal sove hjemme med foreldrene sine, og at det er et offentlig ansvar å i størst mulig grad legget il rette for det.
Hva vil statsråden gjøre for at gutten, og andre barn, skal kunne sove hjemme, i stedet for på sykehjem?

Begrunnelse

NRK meldte 10. november om NN i Hattfjelldal kommune, Nordland, som ikke får bo hjemme.
Jeg viser til saken i NRK: https://www.nrk.no/nordland/olvard-_4_-blir-tvunget-til-a-bo-pa-sykehjem-1.13768651

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Som helse- og omsorgsminister har jeg vært opptatt av en helse- og omsorgstjeneste som setter pasienten og brukeren i sentrum. Jeg synes ikke sykehjem er et egnet helse- og omsorgstilbud til barn. Jeg kan derfor forsikre representanten Wilkinson at jeg mener helse- og omsorgstjenesten skal strekke seg langt for å kunne la den aktuelle gutten få tilbringe nettene hjemme. Så erkjenner jeg imidlertid at man ved utformingen av et tjenestetilbud må ivareta faglige hensyn for å sikre en forsvarlig tjeneste.
Etter pasient- og brukerrettighetsloven har pasient og bruker rett til "nødvendige helse- og omsorgstjenester" fra kommunen. Hva som ligger i begrepet "nødvendige helse- og omsorgstjenester" må sees i sammenheng med kravet til forsvarlighet. Det sentrale er at tjenesten må utformes etter en individuell vurdering av den enkeltes behov.
Det er i prinsippet kommunen som etter en konkret vurdering må vurdere og beslutte hvordan den enkeltes tjenestetilbud skal utformes. Det følger imidlertid av pasient- og brukerrettighetsloven at den enkeltes tjenestetilbud så langt som mulig skal utformes i samarbeid med pasienten og brukeren, og at det skal legges stor vekt på hva pasienten og brukeren mener ved utforming av tjenestetilbudet. Det er viktig å sørge for en god dialog og informasjonsflyt mellom pårørende og helse- og omsorgstjenesten. Møtene mellom pårørende og helse- og omsorgstjenesten kan gi tjenesteapparatet viktig kunnskap om pasienten eller brukeren og dennes behov.
Som helse- og omsorgsminister kan jeg ikke overprøve kommunens vurderinger i den enkelte sak. Familien kan imidlertid klage saken inn til fylkesmannen dersom de er av den oppfatning at kommunen på en urimelig måte setter viktige brukerhensyn til side. Som tilsynsmyndighet kan fylkesmannen gå inn og undersøke den enkeltes tjenestetilbud og vurdere hvorvidt kommunen oppfyller sine forpliktelser etter helse- og omsorgstjenesteloven. Jeg mener det er viktig at hver enkelt benytter klageadgangen dersom man mener det er grunnlag for det.