Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:240 (2017-2018) Innlevert: 13.11.2017 Sendt: 13.11.2017 Besvart: 15.11.2017 av klima- og miljøminister Vidar Helgesen
Åsmund Aukrust (A): Stortinget vedtok 23. mai 2016 å sette et mål om 10 % skogvern. Klima- og miljøministeren uttalte i stortingsdebatten at han «var meget glad for vedtaket» og at det «vil stille naturlige forventninger til at den økte satsingen på skogvern videreføres i de kommende årene». Mener statsråden forslaget i statsbudsjettet om å kutte 50 millioner kroner til skogvernet er en god måte og følge opp stortingsvedtaket, og hvor mange år vil det ta å nå stortingets skogvern mål om man fortsetter på regjeringas nivå?
Vidar Helgesen: En stor del av det truede naturmangfoldet i Norge fins i skog, og skogvern er et nødvendig og effektivt tiltak for å sikre norsk naturmangfold. Det er derfor svært positivt at det ligger en bred politisk enighet bak målet om 10 % skogvern. Det er også viktig at skogvernet skal være faglig basert, slik det framgår av Meld. St. 14 (2015-2016) "Natur for livet – Norsk handlingsplan for naturmangfold" samt av Stortingets behandling av meldingen inkludert stortingsdebatten som representanten Aukrust viser til. Regjeringspartiene, Kristelig Folkeparti og Venstre ble i fjor enige om tidenes høyeste skogvernbevilgning på 442 millioner kroner for 2017. Vi har på fire år bevilget nær 1500 millioner kroner til skogvern. Det er mer enn forrige regjering gjorde på sine åtte år. Satsingen på skogvern er dermed mer enn doblet. Resultatet er at 259 viktige skogområder over hele landet er vernet siden høsten 2013. Dette har skjedd ved frivillig vern av privateid skog, og ved vern av offentlig eid skog.Regjeringen har på sine første fire år i gjennomsnitt bevilget 372 mill. kroner til skogvern. For å skaffe midler til andre viktige formål er bevilgningen for 2018 foreslått redusert noe fra det historisk høye nivået i 2017, til 392,6 mill. kroner. Forslaget for 2018 ligger dermed over gjennomsnittet fra regjeringens fire første år. Jeg mener derfor at vi med dette forslaget viderefører den økte satsingen på skogvern, jf. sitatet i spørsmålet fra representanten Aukrust. Det er sagt, blant annet i stortingsdebatten som representanten Aukrust viser til, at målet om 10 % skogvern er et langsiktig mål. Med utgangspunkt i erfaringstall fra tidligere skogvern kan det antas at med et bevilgningsnivå på ca. 392 mill. kroner vil det ta om lag 35-40 år å nå målet om 10 % skogvern. Jeg understreker imidlertid at det er betydelig usikkerhet knyttet til et slikt estimat. Det er en forutsetning at skogvernet skjer på et godt faglig grunnlag, og at man sikrer gode verneprosesser som involverer berørte parter og interesser. Den sterkt økte innsatsen i skogvernarbeidet de siste årene har vært mulig ved en imponerende innsats fra en rekke fagpersoner, deriblant eksperter som kartlegger henholdsvis skogvernverdier og tømmer-ressurser, skogsakkyndige som representerer henholdsvis staten og skogeierne i forhandlinger om frivillig skogvern, samt en rekke dyktige saksbehandlere i skogeierorganisasjonene, i fylkesmannsembetene og i Miljødirektoratet. Den økte innsatsen i skogvernarbeidet setter imidlertid kapasiteten til disse fagmiljøene under betydelig press. Det finnes derfor grenser for hvor store skogvernbudsjetter som kan utnyttes effektivt, gitt de gjeldende saksbehandlingsregler og prosedyrer for skogvern etter naturmangfoldloven. Departementet vil på denne bakgrunn vurdere om det kan gjennomføres tiltak for å forenkle og effektivisere skogvernarbeidet.