Skriftlig spørsmål fra Siv Henriette Jacobsen (A) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:255 (2017-2018)
Innlevert: 15.11.2017
Sendt: 15.11.2017
Besvart: 24.11.2017 av klima- og miljøminister Vidar Helgesen

Siv Henriette Jacobsen (A)

Spørsmål

Siv Henriette Jacobsen (A): Når vil regjeringen følge opp Stortingets vedtak av 23. mai 2016 om å fremme en sak med sikte på å forby mikroplast i kroppspleieprodukter?

Begrunnelse

23. mai 2016 vedtok et samlet Storting følgende forslag:

I
Stortinget ber regjeringen fremme forslag med sikte på å forby mikroplast i kroppspleieprodukter.

II
Stortinget ber regjeringen fremme en handlingsplan mot mikroplast etter at tiltaksanalysen er gjennomført.

Regjeringen har ikke fulgt opp Stortingets vedtak, snarere tvert i mot. Statsråd Helgesen har gjennom media varslet at han heller velger å jobbe for et internasjonalt/Europeisk forbud og at han ikke vil komme med en sak til Stortinget slik som Stortinget har bedt om. Et slikt arbeid er ikke til hinder for å gjennomføre Stortingets vedtak.
Regjeringen plikter å følge opp Stortingets vedtak.

Vidar Helgesen (H)

Svar

Vidar Helgesen: Regjeringen la før sommeren frem Stortingsmelding om avfallspolitikk og sirkulær økonomi (st.meld. nr. 45: 2016-2017). Meldingen inneholder en egen plaststrategi hvor det blant annet redegjøres for hvordan anmodningsvedtaket fra Stortinget av 23. mai 2016, følges opp. Også i Klima- og miljødepartementets budsjett for 2018 (Prop. 1S: 2017-2018) informeres Stortinget om hvordan miljømyndighetene følger opp anmodningsvedtaket der regjeringen bes fremme forslag med sikte på å forby mikroplast i kroppspleieprodukter.
Mikroplast i kroppspleieprodukter er en av mange kilder til spredning av mikroplast. Regjeringen fører en offensiv politikk mot marin forsøpling og spredning av mikroplast og arbeider for å få på plass målrettede tiltak mot de viktigste kildene til problemet. Når det gjelder mikroplast i kroppspleieprodukter har Miljødirektoratet anbefalt at norske myndigheter bør støtte opp om en internasjonal regulering. Dette fordi mikroplast i kroppspleieprodukter er en relativt liten kilde til spredning av mikroplast, i forhold til andre kilder. Norge har i tillegg få produsenter av kroppspleieprodukter og en liten markedsandel, og et internasjonalt forbud vil dermed ha en langt større effekt.
Samtidig er det flere land som vurderer nasjonale forbud. Som ledd i å følge opp anmodningsvedtaket fra Stortinget, følger Klima- og miljødepartementet arbeidet i Sverige med en nasjonal regulering av plastpartikler i kosmetiske produkter som skal skylles av. Vi har også hatt kontakt med svenske myndigheter om forslaget til nasjonal regulering. Arbeidet Sverige nå gjør kan gi oss nyttig informasjon om hvordan et nasjonalt forbud kan se ut. Et særnasjonalt forbud mot mikroplast i kroppspleieprodukter må være i tråd med EØS-avtalen. Sverige vil gjennom sin prosess få nyttige avklaringer om forholdet til EU/EØS-retten, noe som vil gi oss et styrket grunnlag i vurderingen av et nasjonalt forbud.
Det er viktig å være klar over at innføring av et særnasjonalt forbud ikke er en rask prosess. Et slikt forbud vil kreve omfattende dokumentasjon og konsekvensvurdering. I tillegg vil et nasjonalt forbud være en handelsrestriksjon, som vi er forpliktet til å notifisere til EU og til WTO.
Jeg er svært opptatt av at Norge også aktivt må støtte opp om en internasjonal regulering av mikroplast i kroppspleieprodukter. Norske miljømyndigheter har i flere sammenhenger spilt inn behovet for en regulering av mikroplast i kroppspleieprodukter på EU-nivå, og oppfordret EU-kommisjonen til å fremme forslag om dette. Et forbud på EU-nivå vil være mer virkningsfullt enn et forbud nasjonalt. Et slikt forbud vil også gjelde for Norge gjennom EØS-avtalen.
Medlemslandene i EU har også bedt kommisjonen legge frem et forslag til et forbud mot mikroplast i produkter, som kroppspleieprodukter. Det er varslet at EU-kommisjonen snart vil legge frem en plaststrategi, og det forventes da å komme en avklaring av om kommisjonen vil foreslå en mulig regulering av mikroplast i kroppspleieprodukter.