Skriftlig spørsmål fra Kari Henriksen (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:265 (2017-2018)
Innlevert: 15.11.2017
Sendt: 15.11.2017
Besvart: 23.11.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kari Henriksen (A)

Spørsmål

Kari Henriksen (A): Lov om pasientjournal trådte i kraft 1.1.2015.
Er loven implementert i helse Sør øst, evt. hvor langt er man kommet i implementeringsarbeidet og har departementet gitt nærmere forskrifter om internkontroll etter lovbehandlingen i 2014, slik det gis muligheter til?

Begrunnelse

Ved Sørlandet sykehus ble en lege avskjediget etter at vedkommende hadde snoket i pasientjournaler med alvorlige konsekvenser for pasienten det gjaldt. Sykehuset anmeldte ikke forholdet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Lov om behandling av helseopplysninger ved ytelse av helsehjelp (pasientjournalloven) trådte i kraft 1. januar 2015 og gjelder all behandling av helseopplysninger som er nødvendig for å yte, administrere eller kvalitetssikre helsehjelp til enkeltpersoner. Loven gjelder for databehandlingsansvarlige som er etablert i Norge, og stiller krav om at behandlingsrettede helseregistre (herunder pasientjournaler) skal være utformet og organisert slik at krav fastsatt i eller i medhold av lov kan oppfylles. Jeg legger til grunn at helseforetakene til enhver tid følger lovverket og at de har implementert pasientjournalloven.
Helse- og omsorgsdepartementet har ikke gitt nærmere forskrifter om internkontroll med hjemmel i pasientjournalloven. Når det gjelder personvern og informasjonssikkerhet er det gitt generelle bestemmelser i forskrifter etter personopplysningsloven. Jeg vil for øvrig vise til at det pågår et omfattende regelverksarbeid i forbindelse med EUs personvernforordning som vil komme til anvendelse 25. mai 2018. Forordningen vil ha betydning for pasientjournalloven og forskriftene gitt med hjemmel i denne. Videre vil jeg vise til forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten som trådte i kraft 1. januar 2017, som tydeliggjør de grunnleggende premissene for internkontroll i helse- og omsorgssektoren.
Helse Sør-Øst RHF har informert departementet om at helseforetakene i regionen har ledelses- og styringssystemer som blant annet skal sikre at lovkrav oppfylles, herunder pasientjournalloven. Det er etablert felles styringssystem for informasjonssikkerhet for helseforetakene i regionen (se http://ehandboken.ous-hf.no/folder/1148). Selv om internkontrollen skal bidra til å forhindre urettmessige oppslag, vil avvik likevel kunne forekomme. Avdekking og håndtering av slike avvik inngår også i helseforetakenes systemer for internkontroll.
Den konkrete saken som det vises til i begrunnelsen fra representant Henriksen følges opp av Sørlandet sykehus HF. Helse Sør-Øst RHF har informert departementet om at Sørlandet sykehus HF ser svært alvorlig på at en tidligere medarbeider urettmessig har gjort oppslag i pasientjournal. Ved mistanke om slike brudd undersøkes alltid saken og det tas ut logg. Sørlandet sykehus HF informerer alltid pasienten dersom medarbeider gjør urettmessige oppslag i en journal. I lys av denne konkrete saken vil det også bli diskutert og vurdert på generelt grunnlag på hvilket tidspunkt pasienten skal bli informert.
Sørlandets sykehus HF vurderer alltid hvorvidt brudd på helsepersonelloven §§ 21 og 21 a skal få konsekvenser for arbeidsforholdet, og hvorvidt det skal gis melding til Fylkeslegen. Denne aktuelle saken ble meldt til Fylkeslegen og arbeidsforholdet ble avsluttet. Helsetilsynet ila medarbeideren en advarsel. Helsetilsynet begjærte ikke påtale etter helsepersonelloven § 67.
Sørlandet sykehus HF har verken etter helsepersonelloven, pasientjournalloven, pasient- og brukerrettighetsloven eller spesialisthelsetjenesteloven en plikt til å anmelde slike saker. I lys av denne saken vil sykehuset ifølge Helse Sør-Øst RHF gjennomgå sine rutiner og retningslinjer i saker som gjelder brudd på helsepersonelloven §§ 21 og 21 a. Dette vil de også ta opp på sitt halvårlige dialogmøte med politiet i Agder.