Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Hvor langt har statsrådene kommet med å lage egen handlingsplan for å sikre de bevaringsverdige husdyrrasene og gi næringsaktører som satser på disse rasene, både forutsigbarhet og mulighet for lønnsom drift?
Begrunnelse
I Innst. 251 S (2016-2017) til regjeringens jordbruksmelding «Endring og utvikling – En fremtidsrettet jordbruksproduksjon» (Meld. St. 11 (2016-2017)) ble følgende merknad gitt av en samlet komite:
«Komiteen mener det må utarbeides en egen handlingsplan for å sikre de bevaringsverdige rasene og gi næringsaktører som satser på disse rasene, både forutsigbarhet og mulighet for lønnsom drift.»
En bevaringsverdig husdyrrase er en nasjonal rase definert som trua eller kritisk trua. I Norge har vi i dag 28 bevaringsverdige husdyrraser. Moderne foredlings- og produksjonsmetoder har økt landbrukets volumproduksjon dramatisk, samtidig som det genetiske mangfoldet er kraftig redusert. Mange av de nasjonale husdyrrasene som var vanlige fram til 1960-tallet er nå trua eller kritisk trua, hovedsakelig på grunn av liten populasjonsstørrelse eller få avlsdyr.
De nasjonale storfe- og småferasene er gjennom avl tilpassa det norske naturressursgrunnlaget. De kan utnytte mindre næringsrike områder og er tilpassa en mer ekstensiv produksjon, der fôrressursene i større grad hentes fra utmarka. Det er disse rasene som sammen med bonden har skapt ulike former for jordbruksland som enger, beitemarker og udyrket beiteland, som antas å gi et habitat til mer enn 740 utrydningstruede arter. Mindre beiting i utmark de siste tiårene har ført til gjengroing av en stor prosentandel av tidligere beitearealer. Det har hatt en negativ effekt på mangfoldet av urter, kløver og gressvekster, og de assosierte artene som er avhengige av åpne landskap. Den negative effekten dokumenteres ved at 24 % av alle trua arter finnes i kulturmark som er skapt av de gamle driftsformene der beiting er en viktig aktivitet2. Disse trua artene kan være grunnlaget for vår matproduksjon i framtida.
I en framtid med kraftig befolkningsøkning globalt, og ødeleggelse av matjord på grunn av klimaendringer, må alle land ta ansvar for å utnytte egne ressurser til å produsere mat. FNs organisasjon for mat og landbruk, FAO, anslår at matproduksjonen må øke med rundt 60 prosent innen 2050 for å møte den globale etterspørselsveksten. FNs klimapanel påpeker i sin femte hovedrapport fra 2014 at matproduksjonen, særlig i tropiske land, kan bli kraftig redusert på grunn av klimaendringer. De moderne husdyrrasene, som Norsk rødt fe og Norsk kvit sau, er basert på en driftsform med mindre beitebruk og mer bruk av kraftfôr enn tidligere. En stor del av kraftfôret er importert, og/eller produseres på land som kan brukes til å produsere mat til mennesker i stedet. Dessuten klarer de moderne rasene seg ofte dårligere i utmark, og beitebruk og marktrykk av tunge raser er mindre gunstig for mangfoldet enn de gamle rasene. For å sikre norsk selvforsyning i framtida, må vi ta vare på det biologiske mangfoldet, både i naturbeitemarker, slåttemarker og kystlyngheier, men også i våre egne husdyrraser. Det er derfor viktig å ha en plan for hvordan de bevaringsverdige husdyrrasene skal bevares, og å sikre næringsaktører som satser på disse rasene.