Skriftlig spørsmål fra Lise Christoffersen (A) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:304 (2017-2018)
Innlevert: 17.11.2017
Sendt: 20.11.2017
Besvart: 27.11.2017 av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen

Lise Christoffersen (A)

Spørsmål

Lise Christoffersen (A): Jeg viser til Dok. 15:222 (2017-2018) fra undertegnede til helseminister Bent Høie, besvart 17.11.17, der statsråden bekrefter at atkomst til nytt sykehus på Brakerøya i Drammen må finansieres innen rammen av investeringsmidlene til nytt sykehus på 8,460 milliarder kroner.
Hvilke deler av nødvendig midlertidig og/eller permanent infrastruktur i dette området vil det nye sykehuset få ansvar for finansiere, og hva vil sykehusets andel beløpe seg til?

Begrunnelse

I mitt spørsmål til helseministeren viste jeg til at samferdselsministeren ved flere anledninger, blant annet i kommunevalgkampen 2015 og under Fjordkonferansen i Drammen 31. mai 2017, har lovt at vei til det nye sykehuset skulle komme på plass i tide til innflytting, som nå er satt til 2024. Riktignok er løftene etter hvert moderert til å gjelde midlertidige løsninger, men det har aldri vært reist som tema at deler av disse løsningene, verken midlertidige eller permanente, skulle finansieres av bevilgningen til nytt sykehus. Jeg har forståelse for at nøyaktige beregninger muligens ennå ikke foreligger, men det må kunne gå an å illustrere hvilken størrelsesorden det er tale om, både når det gjelder midlertidige og permanente løsninger. Helseministeren henviser til Drammen kommune som reguleringsmyndighet, men jeg forutsetter at Statens vegvesen også er inne i disse vurderingene, slik at det er mulig å gi et anslag på hvor mye sykehuset er forventet å dekke. Jeg har forsøkt å finne ut hvilke regnestykker som ligger til grunn, men har bare funnet at Vestre Viken HF har lagt til grunn en ekstern finansiering på 90 mill. kr. fra Buskerudbypakke 2, men den er jo som kjent, havarert.

Ketil Solvik-Olsen (FrP)

Svar

Ketil Solvik-Olsen: Et nytt sykehus på Brakerøya vil være til både glede og nytte for regionens innbyggere. Jeg er glad for at arbeidet med å realisere prosjektet er inne i et godt spor. Som helseministeren skriver i sitt svarbrev har etablering av nytt veisystem hele tiden "vært inkludert i planene for nytt sykehus i Drammen, på tilsvarende måte som opparbeidelse av vei og tilknytning til overordnet veinett er en del av kostnadsrammen for andre sykehusprosjekter. Dette er ingen ny praksis." Helse Sør-Øst RHF opplyser at det er satt av ca. 330 mill. kr til veiløsninger ved Drammen sykehus. Helse Sør-Øst opplyser også at de er tildelt lån til finansiering av prosjektet etter gjeldende retningslinjer og at det er lånerammen for prosjektet som utgjør 8,46 mrd. kroner.
Det jobbes nå godt fra mange hold for å konkretisere planene for alle sider av prosjektet, inkludert infrastrukturbehovet. Planleggingen av transportløsningene er fortsatt i en tidlig fase. Helse Sør-Øst har skissert en tilfartsvegløsning i samarbeidsmøter med Drammen kommune og Statens vegvesen Region sør. Skissen som er lagt fram, inneholder en rundkjøring på rv 282 mellom avkjøring E18 og rv 282 Holmenbrua og en tilfartsveg inn til sykehusområdet. Det er på nåværende tidspunkt ikke mulig å gi noe kvalifisert anslag på hva transportløsningene for det nye sykehuset i Drammen totalt vil koste. Det er flere uavklarte spørsmål også hva angår løsninger for kollektivtransport, gående og syklende.