Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:310 (2017-2018)
Innlevert: 20.11.2017
Sendt: 20.11.2017
Besvart: 27.11.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Hva vil helseministeren gjøre for å oppdatere retningslinjene for måling av hodeomkrets hos barn?

Begrunnelse

Det vises til sak i Aftenposten 20/11 angående retningslinjer for måling av hodeomkrets hos barn. De er tydelige på når de skal henvises videre. Når de henviste barna kommer til sykehuset, får de fleste beskjed om at hodet er helt normalt, fordi spesialisthelsetjenesten bruker kurver tilpasset norske barns hoder. Da stusser foreldre, ikke minst blir de utsatt for unødvendig bekymring. Unormalt stort hode er knyttet til alvorlig sykdom og forbindes med hjerneskade. Det kan fremstå ulogisk at norske barn måles mot WHO-standard, all den tid vi vet at norske barn er større enn i mange andre land. Dette er ikke egnet til annet enn å spre uberettiget frykt.
Barnelegene og helsesøstrene mener en unødvendig utredning er såpass belastende for mange familier at de vurderer å gå ut med andre råd om hodeomkrets enn det Helsedirektoratet har bedt dem om. Men først og fremst ønsker de at de anbefalte målene endres. Dette er et syn jeg deler. Jeg er kjent med at regelverket har vært til vurdering i Helsedirektoratet en tid, og denne saken viser at tiden er moden for en avklaring.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg vil starte med å takke representanten for å sette søkelys på et viktig tema for barnefamiliene og på én av helsestasjonens mange oppgaver.
Anbefalinger knyttet til måling av hodeomkrets hos barn er et tema i Nasjonale faglige retningslinjer for veiing og måling i helsestasjons- og skolehelsetjenesten (IS-1736) som Helsedirektoratet publiserte i 2010. Som representanten påpeker, pågår det diskusjoner i fagmiljøene om det er riktig at anbefalingene tar utgangspunkt i WHOs kurver for hodeomkrets, slik det fremgår av dagens retningslinjer, eller om anbefalingene bør tilpasses vekstkurver basert på norske barn.
Jeg er kjent med at Norsk barnelegeforening og Landsgruppen av Helsesøstre NSF har tatt saken opp med Helsedirektoratet, senest i brev datert 3. oktober i år.
Det er Helsedirektoratet som er ansvarlig for å utarbeide, publisere, implementere og oppdatere nasjonale faglige retningslinjer. Jeg forutsetter at Helsedirektoratet følger opp henvendelsen fra foreningene på en adekvat måte.