Tuva Moflag (A): Når vil Stortinget gjøres kjent med innholdet i utredningen om to protonsenter og hva kan statsråden si på nåværende tidspunkt om kostnadsrammen for etablering av to sentre?
Begrunnelse
Strålebehandling spiller en viktig rolle i moderne kreftbehandling. Protonbehandling er mer skånsom enn annen type stråling, noe som er av særskilt betydning for barn og unge. Flere kan bli i stand til å fullføre skole, delta i arbeidslivet og leve et fullverdig liv.
I 2015 ble i underkant av 50 norske pasienter, flere av disse barn og unge, sendt utenlands for å få kreftbehandling med protonstråling. Basert på internasjonale estimater vil om lag 1800 norske pasienter ha nytte av protonterapi i 2022. Antall protonanlegg i verden øker stadig, og i løpet av 2016 vil tallet ha økt fra 48 til 77 på to år. I skandinavisk sammenheng er protonbehandling relativt nytt; Sverige har nylig fått sitt protonanlegg og i Danmark er det første anlegget under planlegging.
Det er vedtatt at det skal innføres partikkelbehandling i Norge gjennom etablering av protonsenter. I forbindelse med behandlingen av 2017-budsjettet gjorde Stortinget følgende vedtak jf. Innst. 2 S (2016-2017), vedtak 62:
"Stortinget ber regjeringen om å gi de regionale helseforetakene i oppdrag å utrede to protonsentre i Norge. Utredningen skal planlegge for bygging av ett senter innen 2022, og videre etappevis utbygging, avhengig av kapasitetsbehov og utvikling i behandlingsteknologi. Plasseringen av sentrene blir eventuelt i Oslo og Bergen."
De regionale helseforetakene har, med bakgrunn i de avklaringer som er gjort når det gjelder rammebetingelser, fått frist til 23. oktober 2017 med å utrede to protonsentre i Norge.