Skriftlig spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:332 (2017-2018)
Innlevert: 22.11.2017
Sendt: 22.11.2017
Besvart: 29.11.2017 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): Konsekvensene av EU håndtering av EU/Schengen-områdets yttergrense i Middelhavet er at flere tusen mennesker er blitt returnert til Libya, hvor det er dokumentert menneskerettighetsbrudd, og forrige dokumenterte CNN en auksjon av mennesker som selges som slaver.
Hvordan stiller utenriksministeren seg til dette, og hvordan følges dette opp i relevante fora?

Begrunnelse

Den 14.november dokumenterte CNN at mennesker blir solgt som handelsvare i Libya, og viser i sin reportasje hvordan unge menn fra Afrika sør for Sahara blir solgt som slaver i en auksjon: http://edition.cnn.com/2017/11/14/africa/libya-migrant-auctions/index.html
Det er tidligere påpekt av en rekke medier at Italia har avtaler med ulike militsgrupper i Libya. EU samarbeider med libysk kystvakt som har sendt tilbake flere tusen flyktninger og migranter til Libya den siste tiden.
Forskere fra PRIO skriver i Aftenposten den 8.11:

«Hvis rapportene om EU og Italias samarbeid med ulike væpnede libyske aktører er korrekte, er dette i strid med Norges prinsipper for en human flyktningpolitikk. Norske myndigheter bør derfor gå inn for å få klarhet i denne saken og følge opp det som måtte komme frem av brudd på disse prinsippene.
Selv om Norge ikke er medlem av EU, bygger mye av Norges innvandringspolitikk på EUs normer. I tillegg samarbeider Norge med EUs organer innen migrasjonsfeltet. Norge bidrar blant annet finansielt til Frontex, som har ansvar for og kontroll over EUs yttergrenser. Frontex er en av aktørene som offisielt støtter Italias aktive kamp for å stoppe flyktningstrømmen. Norske politikere og diplomater må ta opp disse spørsmålene i samarbeidsorganene og i samtaler med representanter for EU og Italias regjering. Vi må si tydelig ifra om at dette er en grense vi ikke er villige til å krysse, og at vi forventer at våre naboer og nærmeste allierte inntar samme holdning.»

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Libya preges av omfattende sikkerhetsmessige, økonomiske, humanitære og politiske utfordringer. Landet preges også av voldelig konflikt, fragmentering og intern rivalisering. Et samlet verdenssamfunn stiller seg bak den FN-forhandlede politiske avtalen for Libya og FNs spesialrepresentant Salamés arbeid med å drive den politiske prosessen fremover.
Situasjonen i Libya har negative ringvirkninger også for Europa. Fraværet av effektive myndighetsstrukturer har ført til en oppblomstring av kriminell smuglervirksomhet, der Libya fungerer som en utgangshavn for migrasjonsstrømmen til Europa. Det er likevel nå færre irregulære utfarter av migrantbåter fra Libya til Europa. Dette har ført til at mange migranter oppholder seg i Libya.
Menneskesmuglere og voldelige grupper får et handlingsrom å operere i, som har medført at sårbare grupper utnyttes på det groveste. Det er derfor helt avgjørende at partene finner frem til en politisk løsning på konflikten i landet.
Medlemslandene i EU har blitt enige om en tiltakspakke for migrasjonshåndtering i Middelhavet. Noen av tiltakene blir finansiert av EUs migrasjonsfond EUTF, hvor Norge er bidragsyter. Dette gjelder blant annet opplæring av den libyske kystvakten. En stor andel av tiltakene finansiert av EUTF går til prosjekter i regi av FN-organisasjoner for å bedre forholdene i leirene i Libya. Også organisasjonene IOM, Det tyske utviklingsdirektorat GiZ og Dansk Flygtningehjælp bistår i dette arbeidet.
I september ble Italia og Libya enige om en bilateral avtale for å samarbeide om migrasjonsutfordringene. Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) og FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR) er en del av dette samarbeidet. Formålet med samarbeidet er å sette Libya i bedre stand til å håndtere grensekontroll i eget farvann langs kysten og forhindre tap av liv. For å kunne gjennomføre dette har Libya søkt den internasjonale maritime organisasjonen (IMO) om anerkjennelse av et utvidet søk- og redningsområde utenfor sin kyst. Italienske myndigheter understreker at italienske båter ikke har returnert migranter til Libya.
For Norge er det et mål å støtte opp om og finne felles europeiske løsninger på migrasjonsutfordringene. Vi deltar derfor aktivt i pågående diskusjoner i EU. For regjeringen er det viktig å holde fast ved at løsninger må være i tråd med folkeretten og våre internasjonale forpliktelser. Det er avgjørende at internasjonale organisasjoner, særlig ICRC, UNHCR og IOM, får større tilgang til de libyske interneringsleirene. Vi støtter derfor IOM og andre FN-organisasjoners arbeid med å stenge 30 libyske interneringsleirer. Dette krever samtykke fra den libyske samlingsregjeringen og fordrer at opprinnelsesland er villige til å ta tilbake egne borgere. Mange som får muligheten benytter seg av IOMs tilbud om assistert retur til sine hjemland. Det er positivt og støttes av EUTF.
Vi har tatt opp vår bekymring for migrantene i relevante fora med EU. Jeg vil gjenta vårt budskap overfor EUs høyrepresentant Federica Mogherini når vi møtes under NATOs utenriksministermøte i neste uke.
Norge støtter FNs generalsekretær Antonio Guterres’ anmodning til libyske myndigheter om umiddelbart å sette i gang etterforskning om påstått slavehandel og stille de ansvarlige for retten.