Skriftlig spørsmål fra Cecilie Myrseth (A) til statsministeren

Dokument nr. 15:340 (2017-2018)
Innlevert: 23.11.2017
Sendt: 23.11.2017
Rette vedkommende: Barne- og likestillingsministeren
Besvart: 30.11.2017 av barne- og likestillingsminister Solveig Horne

Cecilie Myrseth (A)

Spørsmål

Cecilie Myrseth (A): Er statsministeren enig med fiskeriministeren om at ørefikstrategien er en god strategi mot seksuell trakassering, og hvordan vil hun følge opp saken videre?

Begrunnelse

Fiskeriminister Per Sandberg tar i VG 21.11.17 til orde for en ørefikstrategi mot seksuell trakassering. Han viser blant annet til at det noen ganger er nødvendig at kvinner klapper til sjefen.

Solveig Horne (FrP)

Svar

Solveig Horne: Vold er aldri en god strategi. Det finnes andre effektive metoder for å gi tydelig beskjed dersom en føler at sine grenser er overskredet. Seksuell trakassering er uakseptabelt og ulovlig og er et samfunnsproblem som ikke bør individualiseres. Likestillingsloven har et forbud mot trakassering på grunn av kjønn og seksuell trakassering (§ 8). Seksuell trakassering er definert som uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer. Alle offentlige myndigheter, skolemyndigheter og arbeidsgivere har i dag en plikt til å jobbe aktivt mot seksuell trakassering innenfor egen virksomhet, og eventuelt sette i verk tiltak. Likestillingsombudet har i dag en viktig pådriverrolle for å sette dette temaet på dagsorden. I dag er det domstolene, og ikke ombud og nemnd, som håndhever saker om seksuell trakassering. Bakgrunnen for dette er at disse sakene ofte innebærer større bevismessige utfordringer enn andre saker. Stoltenberg II-regjeringen valgte med denne begrunnelsen å ikke foreslå endringer i håndhevingen av saker om seksuell trakassering da forslag om ny likestillingslov ble fremmet for Stortinget i 2013. Den samme vurderingen lå til grunn da regjeringen la fram forslag om endringer i håndhevingsapparatet i 2017, uten å foreslå at den nye diskrimineringsnemnda skal håndheve saker om seksuell trakassering. Likestillings- og diskrimineringsnemnda har argumentert med at politiet er bedre egnet til å bringe faktum i saken på det rene enn nemnda, og at nemndas arbeidsform ikke er tilpasset denne type saker. Nemnda mener derfor at de ikke bør behandle saker om seksuell trakassering. Under behandlingen av diskrimineringsombudsloven 16. juni 2017 vedtok Stortinget følgende anmodningsvedtak: Stortinget ber regjeringen utrede et lavterskeltilbud for håndhevelse av forbudet mot seksuell trakassering. Barne- og likestillingsdepartementet arbeider nå med å følge opp vedtaket. Seksuell trakassering i arbeidslivet er tatt opp i arbeidsgruppen om likestilling under Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd (ALPR), og saken er satt på dagsordenen med partene i arbeidslivet gjennom ALPR på møtet den 7. desember. Temaet seksuell trakassering settes på dagsorden på en nasjonal likestillingskonferanse i februar 2018. Arbeidstilsynet, Likestillings- og diskrimineringsombudet og partene i arbeidslivet skal i 2018 gjennomføre informasjons- og veiledningstiltak rettet mot arbeidsgivere, arbeidstakere, kolleger og kunder i serveringsnæringen. Dette er et initiativ fra treparts bransjeprogram innen uteliv.