Skriftlig spørsmål fra Kari Henriksen (A) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:358 (2017-2018)
Innlevert: 24.11.2017
Sendt: 24.11.2017
Besvart: 05.12.2017 av barne- og likestillingsminister Solveig Horne

Kari Henriksen (A)

Spørsmål

Kari Henriksen (A): Regjeringen etablerer en barnevernsinstitusjon med helse- og barnevernsfaglig innhold i Søgne. Det er omgjøring av eneste eksisterende statlige omsorgsplasser/institusjon på Sørlandet. Kristiansand kommune må opprette nye omsorgsplasser for de som omgjøres.
Hva vil statsråden gjøre for at Kristiansand kommune fortsatt skal kunne tilby offentlige barnevernsplasser som de som nå omgjøres og vil statsråden dekke merutgiftene barnevernet i Kristisand vil få for å dekke behovet?

Solveig Horne (FrP)

Svar

Solveig Horne: Regjeringen har foreslått at det i 2018 bevilges 40,7 millioner kroner til omstilling av to omsorgsinstitusjoner, slik at de blir bedre tilpasset barn som har behov for psykisk helsehjelp samtidig som de får langvarig spesialisert omsorg utenfor hjemmet. Bevilgningen skal dekke engangs- og omstillingsutgifter samt merutgifter knyttet til drift av institusjonene. Planlagt oppstart er høsten 2018.
Institusjonene skal være for barn som plasseres etter vedtak i barnevernloven, og som samtidig har store psykiske helseplager. Målet er at institusjonene skal være godt tilpasset barnas behov for både omsorg og helsetilbud. Regjeringens forslag tar utgangspunkt i at barna som skal bo i disse institusjonene uansett ville bodd i en barnevernsinstitusjon.
Det er Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) som har ansvar for etablering og drift av barnevernsinstitusjoner og skal, etter anmodning fra kommunen, bistå barnevernstjenesten i kommunen med plassering av barn utenfor hjemmet, jf. barnevernloven §§ 2-3 og 5-1. I henhold til bvl. § 9-4 skal etaten også dekke utgiftene til institusjoner. Kommunene betaler kun en egenandel, jf. bvl. § 9-5. Det samme vil gjelde de nye omsorgs- og behandlingsinstitusjonene. Kristiansand kommune har i dag ikke ansvar for å opprette institusjonsplasser og kommunens egenandel vil være uendret.
Det er relativt få barn som har behov for plass på barnevernsinstitusjon, og det er derfor ikke institusjonsavdelinger i alle landets kommuner. Dette betyr at de fleste barn ikke kan tilbys omsorgsplass i den kommunen de kommer fra. På Sørlandet (Vest-Agder og Aust-Agder) er det i dag 35 statlige institusjonsplasser. I tillegg til de seks plassene i Søgne som skal omstilles, er det totalt 11 statlige omsorgsplasser i Tvedestrand og Arendal. Det er også et statlig akuttilbud i Kristiansand og til sammen 12 plasser i atferdsinstitusjoner i Mandal, Lyngdal og Arendal. Det er også tilgjengelig om lag 120 godkjente plasser i barnevernsinstitusjoner hos private leverandører på Sørlandet for målgruppene omsorg, atferd og/eller akutt.
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet vurderer at regionen er godt dekket når det gjelder tilbudet av institusjonsplasser innen alle målgrupper.