Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:377 (2017-2018)
Innlevert: 27.11.2017
Sendt: 28.11.2017
Besvart: 01.12.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Hvordan vurderer statsråden Helfo sin anbefaling om å redusere antall kontorsteder fra 22 til 7, og i hvilken grad er dette i tråd med hans egen og regjeringens strategi for lokalisering av statlige arbeidsplasser?

Begrunnelse

Helfo har i sin anbefaling til ny kontorstruktur foreslått å kutte antall kontorsteder fra 22 til 7. Dersom dette blir gjennomført, vil det bety en massiv sentralisering, og at kontorstedene i Kirkenes, Lenvik, Harstad, Beiarn, Nærøy, Verdal, Gloppen, Bergen, Voss, Kristiansand, Risør, Kongsberg, Eidsvoll, Vågå og Oslo blir lagt ned.
Mange av de berørte kommunene har allerede et utfordrende arbeidsmarked, der denne typen statlige arbeidsplasser betyr mye, selv når antallet arbeidsplasser for hver kommune som blir berørt ikke er så stort. For de arbeidstakere denne omorganiseringen gjelder kan en slik nedlegging oppleves som dramatisk, selv om Helfo vil tilby dagens ansatte jobb på nytt arbeidssted. Mange er i en slik livssituasjon at det ikke lar seg gjøre å flytte hele familien i forbindelse med en omorganisering som denne.
Samtidig som Helfo er i ferd med å gjennomføre sine endringer i kontorsteder, legger økt digitalisering til rette for at man i mange andre sammenhenger i arbeidslivet i større grad kan gjennomføre arbeidet sitt uavhengig av hvor man er lokalisert. Gjennom digitaliseringen kan det skapes muligheter for å legge til rette for en desentralisering av arbeidsplasser, fremfor en sentralisering.
Regjeringen har i sine «retningslinjer for lokalisering av statlege arbeidsplassar og statleg tenesteproduksjon» blant annet sagt at:

«Ved oppretting av nye eller ved omlokalisering av statlege verksemder, skal det leggjast vekt på lokalisering i regionale sentra der verksemda har størst potensial for å bidra til det lokale tilbudet av arbeidsplassar, både med omsyn til omfang og breidde»,

punkt 5.2.2. Videre sier retningslinjene at «Ved forslag om å endre lokalisering av eksisterande statleg verksemd skal det gjerast greie for konsekvensane for arbeidsmarknaden(e) som mistar statlege arbeidsplassar»,

punkt 5.3. Det vil derfor være nyttig at statsråden avklarer om Helfo sin omorganiseringsprosess er i tråd med regjeringen sitt syn.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helsedirektoratet har i tildelingsbrevet fra Helse- og omsorgsdepartementet for 2017 fått i oppdrag sammen med Helfo å utarbeide en plan for vurdering av kontorstrukturen i Helfo. Etaten har i dag 550 ansatte, spredt rundt på 22 kontorer i landet, samt tre enmannskontorer. 8 av dagens kontorer har en bemanning i intervallet 3 – 5 personer, mens 7 kontorer har bemanning i intervallet 8 – 14 personer. De største kontorene er plassert i de fem opprinnelige regionkontorene i Tønsberg, Fredrikstad, Sola, Ørsta og Mo i Rana, samt i Oslo.
Arbeidet med ny kontorstruktur må sees i sammenheng med følgende:

-Økt digitalisering, brukerforventninger, kompetansebehov og krav til effektivisering og produktivitet gjør det nødvendig med ny kontorstruktur i Helfo.
-Etaten har i dag ingen skrankefunksjoner. Gjennom investeringer i nye IKT-løsninger og endret kontorstruktur kan Helfo oppnå en reduksjon i antall årsverk, og en mer kostnadseffektiv drift.
-Helfo har behov for å styrke sin fagkompetanse på flere områder, spesielt innenfor helsefag og IKT. Kontorene må være plassert på steder med et godt fungerende arbeidsmarked.
-Helfo forvalter i dag årlig 35 milliarder i helserefusjoner fra folketrygden til pasienter og behandlere. Det stiller krav til utvikling og forbedring av IKT-systemer, og saksbehandlingen.
Helsedirektoratet og Helfo har i et møte med departementet i november gitt en foreløpig orientering om mulig fremtidig kontorstruktur. Antall alternative løsninger varierer fra 3 til 8 kontorsteder, med hovedvekt på de opprinnelige regionkontorene. Oslo-kontoret er det største kontoret som er foreslått nedlagt. Helfo har orientert de ansatte, og berørte kommuner, om aktuell fremtidig løsning. Helse- og omsorgsdepartementet avventer nå en tilrådning fra Helsedirektoratet og Helfo til fremtidig kontorlokalisering. Retningslinjer for lokalisering av statlege arbeidsplassar og statleg tenesteproduksjon vil bli lagt til grunn ved stillingstaken til fremtidig kontorstruktur i Helfo.