Skriftlig spørsmål fra Lene Vågslid (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:384 (2017-2018)
Innlevert: 28.11.2017
Sendt: 28.11.2017
Besvart: 04.12.2017 av justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen

Lene Vågslid (A)

Spørsmål

Lene Vågslid (A): Stemmer det at Oslo-politiet har vært bevæpnet i lange perioder sommeren og høsten 2017 uten at dette har vært kjent for offentligheten, hva er i så fall begrunnelsen for dette og hvorfor er dette ikke gjort kjent for offentligheten?

Begrunnelse

Jeg er blitt informert om at Oslo-politiet i lange perioder sommeren og høsten 2017 skal ha vært bevæpnet, og at dette er redegjort for i en brevveksling mellom Oslo politidistrikt og Politidirektoratet, en brevveksling som nå er unntatt offentlighet. Brevene jeg viser til er registret som: 2017-03983 og 2017-03779.

Per-Willy Amundsen (FrP)

Svar

Per-Willy Amundsen: Jeg viser innledningsvis til gjeldende våpeninstruks for politiet § 3-2 om vilkår for bevæpning med skytevåpen, hvor det blant annet fremgår at bevæpning med skytevåpen kan skje når omstendighetene gir grunn til å tro at tjenestepersonene i tjenesteoppdraget kan komme til å stå overfor en situasjon som er særlig farlig for dem eller andre, eller når det basert på trusselvurderinger og tilgjengelig informasjon anses som nødvendig for å kunne gi personer, objekter eller virksomheter tilstrekkelig beskyttelse. Beslutning om bevæpning med skytevåpen i slike situasjoner treffes normalt av politisjef, jf. våpeninstruksen § 3-3. Politidirektoratet kan etter samtykke fra Justis- og beredskapsdepartementet beslutte bevæpning i den daglige tjenesten for en periode på inntil tre måneder, når det ut fra risiko- og sårbarhetsanalyser vurdert opp mot politiets oppgaveløsning anses nødvendig for å sette politiet i stand til å kunne avverge eller stanse handlinger som vil være særlig farlig for liv og helse eller viktige samfunnsfunksjoner. Departementet kan samtykke til å forlenge bevæpningsadgangen med inntil åtte uker av gangen.
Politidirektoratet har opplyst følgende om spørsmålet stilt av representanten Vågslid:

«Oslo politidistrikt har i perioder vært bevæpnet i løpet av sommeren og høsten.
Bakgrunnen for bevæpningen er trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste, sett sammen med politiets løpende oppdragsavvikling og nylige hendelser hvor publikum og polititjenestepersoner i hovedsteder som London, Brussel og Stockholm har blitt utsatt for knivangrep og angrep med kjøretøy.
Bevæpningene har i det enkelte tilfelle vært av kortere varighet, og knytter seg til konkrete oppdrag. Våpeninstruksen pålegger ikke politiet noen varslingsplikt til publikum, og politiet vurderer det uansett slik at dette ville være uhensiktsmessig og ikke bidra positivt i forhold til å redusere fare eller motvirke angrep.»

Jeg legger Politidirektoratets redegjørelse til grunn.