Kari Elisabeth Kaski (SV): Hvis Oslo, uten Staten og resten av kommune-Norge, besluttet å innføre innskuddspensjon for alle kommunalt ansatte/nyansatte innen mars 2018, hvordan ville statsråden og staten forholde seg til dette, hvor lang tid vil statsråden anslå at en prosess med å innføre innskuddspensjon for alle nyansatte i Staten vil måtte ta og mener statsråden, som selv har erfaring fra Oslopolitikken, at det er realistisk å innføre en slik reform i landets største kommune innen mars 2018 slik Oslo Høyre foreslår?
Begrunnelse
I forbindelse med at Oslo Høyre la frem sitt alternative budsjett til byrådet i Oslo har de lagt fram forslag for å saldere budsjettet. De foreslår å fjerne den moderate eiendomsskatten i Oslo hvor ingen med eiendommer verdt mindre enn 4,6 millioner betaler og foreslår i stedet at nyansatte i kommunen skal betale ved at kommunen går over til innskuddsbasert pensjon. Dette sparer Høyre nær 55 millioner kroner på i 2018 siden de anslår at ordningen skal tre i kraft fra mars 2018.
Offentlig tjenestepensjon er nært knyttet til de statlige sentrale velferdsordningene; trygde- og pensjonsordningene i Folketrygden. Tilpasningen av offentlig tjenestepensjon til ny folketrygd har skjedd gjennom en omfattende prosess som etter involvering av arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene i offentlig sektor har munnet ut i endrede pensjonsbestemmelser i lov om Statens pensjonskasse. Kommuneloven med forskrifter og flere andre lover forutsetter at kommunene har en pensjonsordning som ligger innenfor den felles offentlige tjenestepensjonsordningen som offentlig sektor har hatt i flere tiår. Det er derfor grunn til å stille spørsmål ved realismen i Oslo Høyres forslag.