Skriftlig spørsmål fra Arild Grande (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:417 (2017-2018)
Innlevert: 01.12.2017
Sendt: 01.12.2017
Besvart: 07.12.2017 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Arild Grande (A)

Spørsmål

Arild Grande (A): Hvilke undersøkelser er det statsråden viser til, inneholder disse oversikt over bransjer, og hvor mange prosent av de innleide innen bygg og anlegg gikk rett over til ordinær fast jobb?

Begrunnelse

I et avisinnlegg i Haugesund Avis onsdag 29. november skriver arbeidsministeren under overskriften «Derfor er ikke forbud svaret»:

«Tidligere undersøkelser viser nemlig at i overkant av 40 prosent av de innleide gikk rett over til ordinær fast jobb. Det er relativt vanlig at innleide arbeidstakere oppnår ansettelse i virksomheten de leies inn til. Det forteller meg at for mange arbeidstakere er innleie et springbrett til fast ansettelse.»

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: En undersøkelse utført av Econ Pöyry i 2009 på oppdrag fra det daværende Arbeids- og inkluderingsdepartementet belyste ulike sider av bemanningsbransjen på bakgrunn av intervjuer/spørreundersøkelser rettet mot bemanningsforetakene, arbeidstakerne (vikarene) og kundebedriftene. Deres kartlegging viste at av dem som i sin tid ble rekruttert til bemanningsbransjen gikk 39 prosent til andre næringer etter ett år. Etter to år var halvparten i andre næringer og etter fire år var 61 prosent i andre næringer. Undersøkelsen viste også at av dem som hadde vært arbeidsledige før de begynte som vikarer hadde 41 prosent etter ett år gått til jobb i andre næringer og etter to år var 54 prosent i andre næringer.
Ifølge undersøkelsen var den viktigste motivasjonen til å jobbe som vikar for arbeidstakerne at de håpet det kunne føre til fast jobb senere. I Econ Pöyrys undersøkelse oppga halvparten av de spurte av arbeidstakerne at de ikke lenger jobbet som vikarer på undersøkelsestidspunktet. Av de som hadde sluttet å jobbe i vikarbyrået, oppga 42 prosent at de hadde begynt i en fast ordinær jobb. Også bemanningsforetakene svarte at den viktigste årsaken til at vikarene sluttet var at de fikk fast eller midlertidig stilling hos en kundebedrift. Den nest viktigste årsaken var at vikarene fikk en fast eller midlertidig stilling hos en annen bedrift.
Undersøkelsen ga ikke svar på i hvilken grad vikararbeid kan tjene som et springbrett inn i en fastere tilknytning til arbeidslivet, men Econ Pöyry pekte på følgende faktorer som kunne tale for slike effekter (jf. rapporten side 9):
Gjennomsnittstid som vikar er relativt kort, alternativet for mange vikarer er arbeidsledighet, de fleste har et mål om fast jobb og mange av vikarene går over i fast stilling etterpå. Gjennomsnittstid som vikar er relativt kort, alternativet for mange vikarer er arbeidsledighet, de fleste har et mål om fast jobb og mange av vikarene går over i fast stilling etterpå.
Svarene på spørsmålene om overgang til annen jobb ble ikke fordelt på bransjer. Denne undersøkelsen gir derfor ikke svar på om det er forskjeller mellom innleie innen bygg og anlegg og andre næringer når det gjelder dette. For øvrig var bygg og anlegg underrepresentert i denne undersøkelsen, som fant sted i 2009.
I 2011 gjennomførte Fafo en studie om utleie av arbeidskraft hvor forskerne blant annet så nærmere på enkelte næringer, herunder bygg. Også denne undersøkelsen konkluderte med at det var stor gjennomstrømming i bemanningsbransjen. Fafo fant at arbeidstakerne ofte er tilknyttet flere bemanningsforetak og at det ikke er uvanlig at de utleide etter hvert får arbeid i kundebedriften. Etter to-tre år hadde om lag halvparten gått over til andre bransjer. ISF har i 2009 og 2012 gjennomført studier som tyder på at vikarbyråarbeid kan øke sannsynligheten for å oppnå ordinært arbeid for ikke-vestlige innvandrere og unge uten fullført videregående opplæring.
Departementet satte i 2014 i gang en kartlegging av hvordan bruken av ulike tilknytningsformer i arbeidslivet utvikler seg. I forbindelse med denne kartleggingen er det også behov for å se nærmere på bruken av innleie innen bygg og anlegg, blant annet for å belyse eventuelle regionale forskjeller. Departementet har tatt initiativ til et tilleggsoppdrag om dette i forbindelse med det pågående prosjektet om tilknytningsformer i arbeidslivet. Prosjektet utføres av Fafo. Sluttrapporten legges fram høsten 2018.