Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:424 (2017-2018)
Innlevert: 01.12.2017
Sendt: 01.12.2017
Besvart: 07.12.2017 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Synes statsråden det er akseptabelt at en kvinne som ønsker seg barn blir bedt om å sterilisere seg for å få krav til arbeidsavklaringspenger, og hva vil statsråden gjøre for å rydde i regelverket?

Begrunnelse

I VG 30. november kunne vi lese om en kvinne som har smerter grunnet endometriose har fått avlag på sin søknad om arbeidsavklaringspenger. Ifølge VG er avslaget begrunnet med at hun ikke er i aktiv behandling:

"Den aktive behandlingen er flere av behandlerne hennes skissert til å være enten kirurgisk sterilisering ved fjerning av livmoren og eggstokkene eller kjemisk sterilisering ved å sette i gang overgangsalderen. Denne behandlingen vil ikke 34-åringen gjennomgå siden hun har lyst på barn sammen med samboeren sin."

Det fremstår som helt urimelig at en kvinne som ønsker barn blir bedt om å sterilisere seg for å få innvilget arbeidsavklaringspenger, noe som kan tyde på mangel på kompetanse og forståelse for kvinnehelse. Det finnes dessverre flere eksempler på forskjellsbehandling og mangel på likestilling i helsevesenet. Forskning viser at det eksempelvis er store forskjeller i behandling og oppfølging av hjerteinfarkt.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Representant Solfrid Lerbrekk stilte meg et liknende spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 124/2017, og jeg viser til at jeg i det svaret bl.a. skrev at:

"Arbeidsavklaringspenger er en helserelatert og arbeidsrettet ordning. For å motta ytelsen må arbeidsevnen være nedsatt med minst halvparten på grunn av sykdom, og mottakeren må ha behov for aktiv behandling, et arbeidsrettet tiltak eller etter å ha gjennomført behandling eller tiltak fortsatt ha behov for oppfølging fra Arbeids- og velferdsetaten. Alle som mottar ytelsen skal få jevnlig oppfølging fra etaten.
Det er legen som etter en konkret vurdering av den enkeltes medisinske tilstand anbefaler behandling. For at behandlingen skal gi rett til arbeidsavklaringspenger må behandlingen bedre den enkeltes mulighet til å beholde eller skaffe seg arbeid. Arbeids- og velferdsetaten må så vurdere om dette vilkåret er oppfylt.
Jeg anser det ikke som hensiktsmessig at regelverket for arbeidsavklaringspenger skal detaljert angi hva slags medisinsk behandling som gir rett til arbeidsavklaringspenger. Jeg kan heller ikke ta stilling til de vurderinger som er gjort i den aktuelle enkeltsaken som representanten har tatt opp i sitt spørsmål."

Jeg har full forståelse for at mange som mottar arbeidsavklaringspenger med helseutfordringer opplever å være i en krevende situasjon. Regjeringen har vært opptatt av tettere og bedre oppfølging av personer som mottar arbeidsavklaringspenger, og har fått Stortingets tilslutning til flere endringer i ordningen som blant annet skal ivareta dette behovet.
Jeg har dessverre ikke mulighet til å kommentere enkeltsaker. Denne saken kjenner jeg kun fra medieomtalen, hvor det står at saken er påklaget og ligger til behandling hos NAV Klageinstans. Det betyr at saken ennå ikke er endelig avgjort. Jeg viser samtidig til at Klageinstansen har kompetanse til å prøve alle sider av saken og etter at denne klagemuligheten er brukt opp, kan saken bringes videre inn til behandling i Trygderetten. Trygderetten er en gebyrfri og uavhengig ankeinstans.