Skriftlig spørsmål fra Arne Nævra (SV) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:444 (2017-2018)
Innlevert: 05.12.2017
Sendt: 06.12.2017
Besvart: 11.12.2017 av landbruks- og matminister Jon Georg Dale

Arne Nævra (SV)

Spørsmål

Arne Nævra (SV): Omtrent samtidig med at stygge dyrevelferdssaker slås i mediene opp omkring slaktegrisprodusenter i Rogaland, legges resultatet av budsjettforhandlingene på borgerlig side fram. Her strupes Mattilsynet med ytterligere 25 mill. kr. Pga. tidligere kutt og økte utgifter med Skrantesyke, kan dette føre til en reell nedskjæring på 65 mill. kr. til etaten.
Hvordan syns statsråden dette harmonerer med regjeringens - og spesielt Frps - uttalte ønske om mer dyrevelferd?

Begrunnelse

Budsjettavtalen de fire partiene imellom sier at kuttene skal tas på administrativ del. Men Mattilsynet har ganske nylig gjennomført en omorganisering der antall regioner er redusert fra åtte til fem og antall forvaltningsnivåer fra tre til to. Dette omfattende reformen reduserte antall ledere er med rundt 30 %. Mattilsynet har i de siste tre år hatt stillingsstopp på Hovedkontoret. Det synes veldig vanskelig å vinne mer ved rasjonalisering uten at det går ut over virksomhetene i felt, det vil blant annet si kontroll av dyrevelferd.
Sentralstyremedlem i Veterinærforeningen og Hovedtillitsvalgt for Akademikerne i Mattilsynet Bjørnar W Jakobsen sier at budsjettforslaget er dramatisk.
- «Det må nå vurderes om også regionene må slutte å ansette nye medarbeidere. Dette vil umiddelbart få følger for Mattilsynets aktiviteter innenfor mat, dyr, velferd og akvakultur.
Nødvendige utviklingstiltak må nedprioriteres og dette svekker Mattilsynets evne til å håndtere samfunnsoppdraget sitt på en effektiv måte i fremtiden.» mener Jakobsen.
Dyrepolitiet er bra, men de skal etterforske saker som det i stor grad er Mattilsynet som avdekker, rapporterer og anmelder.
Det var nettopp Mattilsynet som etter systematiske besøk hos 300 slaktegrisprodusenter i Rogaland nylig avdekket svært kritikkverdige forhold. – Vi var veldig bekymret for dyrevelferden hos slaktegrisprodusentene i Rogaland i vår. Og tilsynene så langt har bekreftet at det var grunnlag for vår bekymring, sier avdelingssjef Odd Ivar Berget i Mattilsynet.
Rett før ble det meldt om over 100 døde griser hos en bonde i Time. Bonden er anmeldt til politiet for brudd på dyrevelferdsloven, og politiet er i full gang med etterforskningen. Dette er selvsagt bare de siste tilfellene av grove overtramp mht. dyrevelferd, og i stor grad er mulighetene til å oppdage disse knyttet til Mattilsynets kapasitet.

Jon Georg Dale (FrP)

Svar

Jon Georg Dale: Mattilsynet har viktige beredskapsoppgåver. Det å handtere situasjonar som oppstår og som kan truge mattryggleiken, dyrehelsa eller fiskehelsa, er ein viktig del av Mattilsynet sitt normale arbeid som blir løyst innanfor dei ordinære budsjettrammene. Det blir derfor, etter mi vurdering, ikkje riktig å betrakte manglande ekstraløyving i 2018 til handtering av ein krevjande dyresjukdom - i dette tilfellet CWD/skrantesjuke - som ei nedskjering.
I budsjettforliket vart regjeringspartia, KrF og Venstre samde om å redusere Mattilsynet sitt budsjett med ytterlegare 25 mill. kroner. Det vart lagt til grunn at innsparinga skal skje ved reduserte administrasjonskostnader. Denne føringa frå stortingsfleirtalet gir rom for at Mattilsynet kan vurdere om etaten kan verte meir kostnadseffektiv gjennom endringar i den administrative strukturen.
Sjølv om budsjettsituasjonen for Mattilsynet blir opplevd som krevjande, forventar eg at dei framleis vil ha merksemd på dyrevelferd og gjennomføre eit effektivt og risikobasert tilsynsarbeid. Eg vil òg peike på at det i budsjettforliket vart semje om å utvide prosjektet med dyrepoliti til å omfatte to nye regionar. Det er positivt for arbeidet mot dyrekriminalitet.