Skriftlig spørsmål fra Emilie Mehl (Sp) til fiskeriministeren

Dokument nr. 15:481 (2017-2018)
Innlevert: 08.12.2017
Sendt: 08.12.2017
Besvart: 15.12.2017 av fiskeriminister Per Sandberg

Emilie Mehl (Sp)

Spørsmål

Emilie Mehl (Sp): Hvordan vil statsråden sikre bærekraftig utnyttelse av næringspotensialet i både innlands villfisk og innlands oppdrettsfisk, og når kommer tiltaksplanen for innlands oppdrettsfiskvirksomhet?

Begrunnelse

Det vises til St. meld. 31 (2014-2015) om Vekst og gründerskap innen landbruksbaserte næringer. Det fremgår at regjeringen vil legge til rette for styrket bærekraftig produksjon av innlandsfiskeoppdrett. I merknader vises det til at det er et stort potensial både for å utnytte innlands villfiskressurser og potensiale for innlands oppdrettsfisk. Det anslås at kun ca. 4 % av den tilgjengelige fiskeressursen i norske innsjøer utnyttes. Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti fremmet forslag om å foreta en nasjonal kartlegging av innlandsfiske. Komiteen ba regjeringen fremme en tiltaksplan for å legge til rette for innlands oppdrettsfiskvirksomhet. I Innst. 8 S (2017-2018) fra Næringskomiteen heter det:

"Vedtak 508 (2015–2016) Innlands oppdrett
Komiteen viser til regjeringens omtale av saken og imøteser tiltaksplanen."

Per Sandberg (FrP)

Svar

Per Sandberg: Forvaltning av innlands villfisk er klima- og miljøministerens ansvar. Jeg har imidlertid fått opplyst av Klima- og miljødepartementet at det arbeides med flere tiltak innenfor miljøområdet som bidrar til bedre vannkvalitet og som følgelig også vil kunne ha positive effekter for innlandsfisk. Kalking av forsurende vassdrag og helhetlig vannforvaltning gjennom vannforskriften er eksempler på dette. Når det gjelder storørret, er det satt i gang et arbeid for å oppdatere kunnskapsgrunnlaget. Dette vil danne grunnlaget for en strategi for bevaring og utvikling av bestandene av storørret i Norge.
Videre fremhever Klima- og miljødepartementet at innlandsfisk er en viktig ressurs som er til stor nytte og glede for mange i form av rekreasjon, naturopplevelse, læring og lokal verdiskaping. Det er fylkeskommunen som har forvaltningsansvaret for de vanligste høstbare artene av innlandsfisk. Fylkesmannen og Miljødirektoratet har ansvar for laks og sjøørret og sårbare bestander av innlandsfisk, samt fisk i regulerte vassdrag.
Fisket på innlandsfisk reguleres etter lakse- og innlandsfiskloven. Loven omfatter anadrom laksefisk (laks, sjøørret og sjørøye), innlandsfisk og andre ferskvannsorganismer. Loven skal sikre at de naturlige bestandene til disse artene og leveområdene deres blir forvaltet slik at mangfoldet og produktiviteten i naturen blir bevart. Innenfor disse rammene åpner loven for utvikling av bestandene med sikte på økt avkastning, til beste for rettighetshavere og fritidsfiskere. En bærekraftig utnyttelse av næringspotensialet for innlands villfisk må således praktiseres innenfor disse rammene.
Når det gjelder akvakultur er det jeg som fiskeriminister som har forvaltningsansvaret. Jeg registrerer en økt interesse for innlands fiskeoppdrett. Når det er sagt så er dette per i dag en næring av beskjeden størrelse. For å legge bedre til rette for denne næringen har vi allerede gjennomført noen konkrete tiltak. Presiseringen fra 2015 om at regelverket tillater oppdrett på avlet røye samt å fastsette at en akvakulturtillatelse i ferskvann settes til 325 tonn, var viktige klargjøringer for de som nå satser på oppdrett av røye i innlandet. Videre pågår det en revidering av akvakulturdriftsforskriften og en teknisk standard for landbasert fiskeoppdrett trer i kraft ved årsskiftet. Disse tiltakene vil også favne om fiskeoppdrett i ferskvann. Klargjøring av eksisterende lovverk samt utvikling av nytt regelverk gir økt forutsigbarhet og tydelige rammer for de som ønsker å satser på innlands fiskeoppdrett.
Vi ser også at arbeidet bærer frukter. I 2017 er det blant annet gitt et betydelig antall akvakulturtillatelser til Salmofarms AS, som satser på oppdrett av laks i resirkuleringsanlegg med ferskvann i Rjukan, og Rendalsfisk AS som satser på oppdrett av røye i industriell skala i Rendalen. I 2012 åpnet myndighetene for merdbasert oppdrett i ferskvann. Året etter startet Telemarkrøye AS opp produksjon av røye i merder i Fyresvatn. At slike prosjekter settes ut i livet vitner om at vi er på rett vei også når det gjelder oppdrett i innlandet.
For å få innspill til hvordan vi bedre kan legge til rette for innlands fiskeoppdrett avholdt Nærings- og fiskeridepartementet et møte med både sektormyndigheter og næringsaktører den 23. juni i år. Innspillene vi mottok på møtet, samt skriftlige innspill i ettertid, vil vurderes i forbindelse med utarbeidelsen av tiltaksplanen for innlands fiskeoppdrett jf. anmodningsvedtaket fra Stortinget. Tiltaksplanen er i prosess og vil legges frem i 2018.