Skriftlig spørsmål fra Emilie Mehl (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:485 (2017-2018)
Innlevert: 08.12.2017
Sendt: 08.12.2017
Besvart: 15.12.2017 av justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen

Emilie Mehl (Sp)

Spørsmål

Emilie Mehl (Sp): Hvordan forholder statsråden seg til at forekomsten av vold og trusler mot ansatte i norske fengsler har økt dramatisk?

Begrunnelse

Statistikk fra Kriminalomsorgen viser følgende utvikling i vold- og trusselstilfeller mot ansatte i norske fengsler siden 2011:

"Volds- og trusseltilfeller fra innsatte mot ansatte i fengslene norske fengsler:
2011: 368
2012: 406
2013: 521
2014: 508
2015: 801
2016: 1048
Antall tilfeller for hvor ofte innsatte truer eller angriper hverandre inngår ikke i disse tallene. Tallene er ikke korrigert for situasjoner der det er registrert flere avvik i forbindelse med samme hendelse."

Det er kuttet ca. 150 millioner kroner på budsjettene i kriminalomsorgen siden 2013. Flere fengsler melder om en svært krevende situasjon, blant annet på grunn av for lav bemanning, som følge av budsjettkuttene.

Per-Willy Amundsen (FrP)

Svar

Per-Willy Amundsen: Hensynet til sikkerhet skal alltid komme først. Ansatte i kriminalomsorgen skal føle seg trygge på jobb. Jeg følger derfor utviklingen i vold og trusler mot ansatte nøye.
Justis- og beredskapsdepartementet har tett dialog med Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) om den registrerte økningen. Direktoratet har blant annet satt i gang arbeid for å se på rapporteringsrutiner og tiltak som skal bidra til å håndtere og motvirke vold og trusler mot ansatte. Direktoratet har også utarbeidet en tiltaksplan for å motvirke vold og trusler. En egen partssammensatt arbeidsgruppe vurderer tiltak som bl.a. bruk av tjenestenummer for ansatte i kriminalomsorgen.
Det var en kraftig økning i registrerte tilfeller av vold og trusler mot ansatte fra 2015 til 2016. Tallene hittil i år tyder på at nivået i 2017 trolig vil bli omtrent det samme som i 2016. Noe av utviklingen kan skyldes flere registreringer som følge av endrede rapporteringsrutiner. Men tendensen er klar, og jeg håper å se en rask effekt av tiltakene som er satt inn.
Jeg vil understreke at Høyre/FrP-regjeringen har prioritert kriminalomsorgen høyt, og at soningskøen i praksis nå er borte. Belegget i fengslene i Norge er i dag på om lag 90 prosent. Et lavere belegg bidrar til at ansatte vil kunne gi den enkelte innsatte bedre og tettere oppfølging. I tillegg gir det Kriminalomsorgen fleksibilitet til å organisere de innsatte på en best mulig måte. God rehabilitering i fengslene er viktig for at den enkelte ikke begår ny kriminalitet når straffen er gjennomført. Regjeringen har også styrket fengselsbetjentutdanningen ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS) for å gi kriminalomsorgen flere godt kvalifiserte ansatte.