Solfrid Lerbrekk (SV): Har kunnskapsministeren vært kjent med at aleneforsørgere ikke lenger får overgangsstønad til lærerutdanningen etter omleggingen til obligatorisk femårig lærerutdanning, og i lys av rekrutteringsutfordringene til læreryrket, vil kunnskapsministeren ta opp dette med arbeidsministeren med sikte på å endre overgangsstønaden slik at aleneforsørgere kan ha råd til å ta lærerutdanningen?
Begrunnelse
Det er bred politisk enighet om at vi trenger flere lærere og færre fattige barn. Denne uken har det kommet fram at aleneforsørgere ikke kan ta lærerutdanningen finansiert av overgangsstønad fra NAV. Begrunnelsen er at lærerutdanningen nå har blitt femårig, og overgangsstønaden kun dekker kortere utdanninger.
Denne endringen har NAV presentert i høst, også med tilbakevirkende kraft for folk som allerede var i gang med lærerstudie med overgangsstønad. Bare fra lærerutdanningen ved universitetet Nord i Bodø får vi i en sak på NRK (05.12.17) opplyst at det av 60 studenter er fem studenter som trolig må avbryte studiet fordi de ikke vil ha råd til å fortsette. Dette viser at regjeringen ikke ser konsekvensene av egne vedtak og ikke ivaretar formålet med stønaden til enslig forsørger, nemlig at flest mulig skal kunne forsørge seg selv og barna sine ved eget arbeid. Vi vet at risikoen for å bli fattig er tre ganger høyere hvis en er aleneforsørger. Da bør alle aleneforsørgere som vil ta slik utdanning får denne muligheten med trygg økonomi. Å sikre forsørgere muligheten til utdanning er en forsikring og investering mot at barn vokser opp i fattigdom. Dessuten trenger Norge sårt flere kvalifiserte lærere. Det er nå over 10000 ufaglærte lærere i norsk skole. Her gjør regjeringen det motsatte av det landet trenger, både for å sørge for flere lærere og sikre at færre barn blir fattige.