Skriftlig spørsmål fra Per Espen Stoknes (MDG) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:516 (2017-2018)
Innlevert: 11.12.2017
Sendt: 12.12.2017
Besvart: 18.12.2017 av olje- og energiminister Terje Søviknes

Per Espen Stoknes (MDG)

Spørsmål

Per Espen Stoknes (MDG): Det vises til Spørretimen i Stortinget 6.12.2017, og til det svar som statsråd Terje Søviknes ga i Stortingssalen til representant Stoknes.
Kan statsråden gi en skriftlig og utførlig redegjørelse for de forutsetninger og prisbaner som brukt i det regnestykket som ble fremlagt, hvor det ble referert til at netto kontant-strøm fra gjenværende reserver ville være 100 mrd. NOK i 2030 (i 2030kr), samt hvor mye av dette kommer fra feltet Johan Sverdrup?

Terje Søviknes (FrP)

Svar

Terje Søviknes: Operatørene rapporterer årlig oppdaterte data og forventninger framover for sine felt til Oljedirektoratet. Direktoratets organiserer og kvalitetssikre de store mengder av data som innrapporteres fra selskapene. Direktoratet gjør også overordnede porteføljejusteringer og lager egne anslag knyttet til uoppdagede ressurser. Denne innrapporteringen danner, sammen med en egen innrapportering av økonomiske selskapsdata til departementet og regjeringens forventninger om framtidige olje- og gasspriser, grunnlaget for departementets beregninger av forventede aggregerte skatter fra oljeselskapene og framtidige inntekter fra SDØE. Disse anslagene inngår i budsjettprosessen og danner grunnlaget for regjeringens anslag for norsk økonomi.
I mitt svar i Stortinget den 6. desember ga jeg et anslag for statens netto kontantstrøm fra petroleumssektoren i 2030 med en oljepris på 30 USD per fat for hele dette året. Beregningen indikerte at statens netto kontantstrøm i 2030, hovedsakelig inntekter fra SDØE og skatt fra rettighetshaverne, vil være om lag 100 mrd. 2030-kroner i 2030 med en slik oljepris.
Departementets anslag for statens netto kontantstrøm i 2030 var gjort på en enkel, statisk måte. Alle øvrige forutsetninger for beregningen – som oljepris fram til 2030. og øvrige inngangsdata var som ved anslagene i Nasjonalbudsjettet for 2018. Dette inkluderer data for aktivitetsnivå i bred forstand, produksjon, kostnader, valutakurs, gasspris og så videre.
Anslag for statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten vil alltid være avhengig av hvilke forutsetninger som legges det til grunn om nåtid og framtid. Usikkerheten i anslagene øker uansett over tid blant annet ettersom en voksende andel av kontantstrømmen da kommer fra prosjekter og tiltak som i dag ikke er besluttet.
På norsk sokkel er det ikke feltvis, men selskapsvis beskatning. Detaljerte og forretningsmessig følsomme data på felt-/prosjekt- og selskapsnivå som innhentes fra operatører og andre rettighetshavere er taushetsbelagte og unntas derfor offentlighet. Derfor kan departementet verken oppgi netto-kontantstrøm for staten på felt-/prosjekt- eller selskapsnivå.
En indikasjon på viktigheten av Johan Sverdrup-feltet i 2030 for norsk sokkel – som representanten Stoknes spør om, er den andelen feltet er anslått å ha av totalproduksjonen dette året. I Nasjonalbudsjettet 2018 er petroleumsproduksjonen fra norsk sokkel i 2030 estimert til om lag 190 mill. Sm3 o.e. I dokumentasjonen i tilknytning til plan for utbygging og drift for Johan Sverdrup-feltet ble produksjonen feltet estimert til om lag 15 mill. Sm3 o.e. samme år.