Ingvild Kjerkol (A): Vil statsråden sørge for at legenes krav blir innfridd og fulgt opp?
Begrunnelse
Tirsdag 12. desember hadde 3 600 leger skrevet under på oppropet #utentaushetsplikt. I oppropet kan kvinnelige leger og medisinstudenter fortelle at de har opplevd overgrep, seksuell trakassering, maktmisbruk og utestengning, og utstrakt bruk av hersketeknikker. Mange er redde for å berøre dette temaet, og erfaringer har til nå blitt utvekslet i lukkede forum. Siden oktober har et stort antall kvinner i en rekke bransjer og sektorer delt sine historier om seksuell trakassering og overgrep. Å si fra er belagt med skam og ubehag. Denne tausheten må brytes og det må være rutiner og et apparat som tar i mot dem som sier fra. Alle saker som kommer opp skal tas tak i og de skal tas på alvor. De som står bak oppropet kan fortelle at trakasseringen oftest kommer en lege høyere i hierarkiet eller en leder. Denne asymmetrien i maktforhold gjør det vanskelig å rapportere slike saker videre. De som har hatt mot til å si fra har fått svært varierende respons. Altfor mange er blitt møtt med passivitet, lite eller ingen handling.
Helseministeren er øverste eier av landets sykehus, og har også et ansvar. Til nå har han vært svært stille i saker knyttet til arbeidsforhold for ansatte ved norske sykehus, og det er betimelig å spørre om hva han vil foreta seg i denne saken.
Legene krever handling og fremmer følgende syv krav Arbeiderpartiet mener statsråden må innfri.
1. Nulltoleranse for seksuell trakassering, overgrep og diskriminering
2. At ledelsen ved samtlige avdelinger ved alle helseinstitusjoner igangsetter tiltak for å bekjempe sexistiske og nedlatende holdninger mot kvinner.
3. Obligatoriske kurs om temaet for alle ansatte, samt at temaet jevnlig tas opp under medarbeidersamtaler for mer åpenhet.
4. Undervisning om seksuell trakassering ved samtlige medisinske fakultet i landet.
5. Bedre varslingsrutiner med tydelig ansvarsfordeling og konkrete retningslinjer for ledere, tillitsvalgte og ombud. Varslingsrutinene må omfatte all seksuell trakassering utført av ansatte eller brukere av helsetjenesten. Rutinene må tydeliggjøres for alle ansatte.
6. Trygghet for dem som varsler og adekvate konsekvenser for utøvere av seksuell trakassering og overgrep.
7. Stillingsvern. Leger i spesialisering bør få faste stillinger fra starten av spesialiseringsløpet. Utstrakt bruk av midlertidige ansettelser vanskeliggjør varsling om kritikkverdige forhold.