Else-May Norderhus (A): Siden oktober har et stort antall kvinner i en rekke bransjer og sektorer delt sine historier om seksuell trakassering og overgrep.
Kan statsråden redegjøre for hvilke tiltak han har igangsatt for å sikre at ansatte ute på plattformene på norsk sokkel ikke blir utsatt for seksuell trakassering og overgrep?
Begrunnelse
Gjennom mediene kan vi lese at en kvinnelig ansatt i Nordsjøen har over flere måneder fått tilsendt tekstmeldinger og bilde av seksuell karakter fra en kollega på plattformen hun jobbet på. I en lang periode fikk kvinnen både tekstmeldinger og nakenbilder fra mannen. Hun tok kontakt med verneombudet som tok saken videre og etter et par måneder ble den mannlige ansatte, som trakasserte henne, sagt opp fra stillingen sin i selskapet. Kvinnen som hadde blitt utsatt for seksuell trakassering, var ny på plattformen i Nordsjøen og hun begynte å jobbe på samme avdeling som mannen. Han hadde jobbet i selskapet i en lang periode. Etter at han ble sagt opp fra sin stilling på plattformen, saksøkte han arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Han tapte saken og i dommen kommer det fram at mannen har sendt meldinger av samme karakter til flere kvinnelige kollegaer i lang tid. Statoil har uttalt i etterkant av dommen at de er lei for at de ikke hadde fanget opp denne saken og at de har stor forståelse for at kan være svært vanskelig å si fra til arbeidsgiver når en som arbeidstaker blir utsatt for seksuell trakassering.