Skriftlig spørsmål fra Kari Henriksen (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:543 (2017-2018)
Innlevert: 13.12.2017
Sendt: 14.12.2017
Besvart: 19.12.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kari Henriksen (A)

Spørsmål

Kari Henriksen (A): Helseforetakenes "sørge for ansvar" innebærer anskaffelsesprosesser. Helfo har egne slike og pasientene kan velge med utgangspunkt i fritt behandlingsvalg. Regjeringen har oppretta en tredje "hybrid"; Helfo-godkjente TSB behandlingsplasser. Mange av disse er vurdert som ikke godkjente i HF og RHFs-ordninger, men har fått avtale med Helfo om å levere rusbehandling.
Er det kvalitet eller kvantitet regjeringen på denne måten vil tilby rusavhengige m behov for spesialisert tverrfaglig rusbehandling?

Begrunnelse

Avtalene som inngås under den Helfo-godkjente ordningen er anderledes sammenliknet med de krav HF ene og RHF ene har til spisset spesialisert rusbehandling til andre private leverandører.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Fritt behandlingsvalg er en bred reform som skal redusere ventetidene, øke valgfriheten og stimulere de offentlige sykehusene til å bli mer effektive. Den største effekten av ordningen vil komme ved at de offentlige sykehusene får mulighet til å behandle flere pasienter og øke bruken av anbud. Dette kommer alle pasienter til gode. Gjennomsnittlig ventetid til tverrfaglig spesialisert rusbehandling var 34 dager i 2. tertial 2017. Dette er en reduksjon på 25 dager fra 2. tertial 2013.
Private aktører kan søke Helfo om godkjenning som fritt behandlingsvalg-leverandør. I forskrift om private virksomheters adgang til å yte spesialisthelsetjenester mot betaling fra staten stilles tydelige vilkår til leverandørene. Det kreves bl.a. at det dokumenteres hvilken bemanning og kompetanse leverandøren planlegger med for å levere spesialisthelsetjenesten den har søkt om godkjenning for. Helfo følger opp godkjente virksomheter og fører kontroll med at vilkårene i forskriften er oppfylt.
En grunnleggende plikt for alle helsetjenesteytere er plikten til å yte forsvarlige helsetjenester. Kravet til faglig forsvarlighet gjelder også virksomheter som er godkjent som fritt behandlingsvalg-leverandører. Det er tilsynsmyndighetene som skal føre tilsyn med at virksomheter og helsepersonell utfører faglige forsvarlige tjenester.
Private virksomheter som har tapt i anbudskonkurranser i regi av de regionale helseforetakene kan få godkjenning som fritt behandlingsvalg-leverandør. At en virksomhet ikke vinner et anbud betyr ikke at den virksomheten ikke leverer tjenester av god kvalitet. I en anbudskonkurranse vil nødvendigvis noen tape i konkurransen. Det er hele poenget med en konkurranse. Gjennom fritt behandlingsvalg får alle virksomheter med ledig kapasitet som tilfredsstiller vilkårene mulighet til å levere tjenester. Dermed reduserer vi ventetiden og øker valgfriheten for pasientene.