Skriftlig spørsmål fra Petter Eide (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:545 (2017-2018)
Innlevert: 13.12.2017
Sendt: 14.12.2017
Besvart: 21.12.2017 av justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): Det kommer fram i fersk rapport fra Amnesty International at EU, gjennom Frontex, støtter libyske myndigheters grensekontroll og håndtering av sikkerhetsaspekter knyttet til flyktninger. Rapporten viser til omfattende brudd på menneskerettighetene i disse leirene.
Hvilken garanti kan justisministeren gi for at norske midler allokert til Frontex over statsbudsjettet, ikke kan spores til finansiering av de beskrevne interneringsleirene i Libya?

Begrunnelse

I en omfattende rapport fra Amnesty International 12.12 kommer det fram at anslagsvis 20.000 flyktninger og migranter i Libya for tiden er plassert i interneringsleirer som styres av myndighetene. Ifølge rapporten blir mennesker urettmessig holdt fanget under umenneskelige forhold og utsatt for tortur og annen grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling, inkludert seksuell vold, tvangsarbeid og drap. Ifølge Amnesty er europeiske land medskyldig i overgrepene fordi de har hjulpet Libya med å stanse strømmen av mennesker som forsøker å ta seg fra landet via Middelhavet og til Europa. Rapporten viser også til et omfattende samarbeid mellom Frontex og Libya, som også innebærer finansiell støtte til libyske myndigheters grensekontroll og sikkerhetsarbeid i tilknytning til flyktninger. Norge deltar i Schengen samarbeidet, og bidrar også finansielt til Frontex over statsbudsjettet.

Per-Willy Amundsen (FrP)

Svar

Per-Willy Amundsen: Som utenriksministeren skriver i sitt svar på representant Lysbakkens spørsmål nr. 332 (2017 – 2018), er Libya preget av «omfattende sikkerhetsmessige, økonomiske, humanitære og politiske utfordringer». Dette er forhold Norge tar i betraktning når vi gjennom vår tilknytning til Det europeiske grense- og kystvaktbyrået (Frontex) bidrar til å støtte byråets aktiviteter i området. Frontex finansierer ikke noen libysk myndighet eller aktivitet, og samarbeider heller ikke selv direkte med den libyske kystvakten i gjennomføringen av kystvaktens oppgaver. Frontex bidrar imidlertid til opplæring av offiserer i den libyske kystvakten, noe som skjer i fellesskap med det europeiske asylstøttekontoret (EASO), FNs høykommissær for flyktninger og andre organisasjoner. Frontex deltar her i et EU-ledet opplæringsprogram som har som mål å øke den libyske kystvaktens evne til å ivareta sine oppgaver, herunder blant annet offiserens kunnskap om internasjonal havrett, søk og redning, menneskerettigheter og asylrett. Som Norge tar også Frontex sterk avstand fra brudd på menneskerettigheter. Jeg vil avslutningsvis få gjøre oppmerksom på at Frontex gjennom sitt utvidede mandat fra 2016 også er gitt en sentral rolle i kampen mot menneskesmugling.