Skriftlig spørsmål fra Martin Henriksen (A) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:559 (2017-2018)
Innlevert: 15.12.2017
Sendt: 15.12.2017
Besvart: 20.12.2017 av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Martin Henriksen (A)

Spørsmål

Martin Henriksen (A): Hvor godt mener kunnskapsministeren at innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaugs omtale og bruk av SSB-statistikken er i tråd med disse prinsippene?

Begrunnelse

11. desember la SSB fram rapporten «Kriminalitet blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre». Rapporten viser at kriminaliteten gått ned de siste årene, og at nedgangen er langt sterkere blant innvandrere enn i befolkningen for øvrig. SSB skriver i rapporten at:

«Samlet sett finner vi at andelen siktede personer blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre har vært høyere enn i øvrig befolkning gjennom hele perioden, men at overrepresentasjonen har vist en markert nedadgående trend de siste 10-15 årene.»

SSB presiserer videre i rapporten at:

«De beskrevne sammenhengene kan aldri tillegges en kausal tolkning, og at en gitt innvandrergruppe er over- eller underrepresentert kan med andre ord ikke tolkes dithen at de er over- eller underrepresenterte fordi de er innvandrere.»

Rapporten er skrevet med støtte fra Justis- og beredskapsdepartementet.
Integreringsminister Sylvi Listhaug valgte å kommentere tallene slik til NRK 11.12.17:

«De får alle muligheter til å lykkes i det norske samfunnet. Dette viser mangel på respekt for våre lover og regler, og det synes jeg er veldig synd».

Samme dag la hun ut en oppdatering på sin Facebook-side, som følges av rundt 140’000 personer, med teksten:

«Jeg synes det er nedslående at flyktninger som har fått beskyttelse, husvære og alle muligheter i Norge begår mer kriminalitet enn befolkningen ellers. Ett minstekrav til alle som kommer hit er at man følger norsk lov. Det er urovekkende at 2. generasjons innvandrere er mer kriminelle enn sine foreldre.»

Teksten kom sammen med grafikk som fremstiller det slik at andre generasjons innvandrere er dobbelt så kriminelle som den øvrige befolkningen.
Integreringsministeren nevnte verken i media eller på sin Facebook-side at kriminaliteten også blant innvandrere går markant ned, eller at grafikken ikke var justert for at alder og kjønn, slik at den kan gi et feilaktig inntrykk.
SSB advarer selv mot å bruke tallene på en slik måte.
Mitt inntrykk er at kunnskapsministeren mener forskning bør brukes på en balansert måte.
Kunnskapsministeren holdt blant annet innlegg på Forskerforbundets forskningspolitiske seminar
«Hvem eier forskningen?» i november 2016 i Oslo, der samtlige partier undertegnet «Forskerløftet».
I det forpliktet partiene seg blant annet til:
- å bestrebe seg på å sitere forskere korrekt og gjengi forskningsresultater på en god måte
- ikke bevisst å skjule sentrale forskningsresultater politikerne vet eksisterer, selv om de ikke er i samsvar med deres politiske syn.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Jeg støtter prinsippene for bruk av forskning som slås fast i "Forskerløftet", som alle partiene undertegnet på Forskerforbundets forskningspolitiske seminar "Hvem eier forskningen" i november 2016. Men jeg tror vi som folkevalgte må innrømme at vi som gruppe ikke alltid lever opp til dette. Det er allikevel bare mitt inntrykk og ikke basert på solid forskning.
Forskning inngår regelmessig som en nødvendig, men ikke tilstrekkelig, komponent i sammenhenger der interessentene er mange og verdier kan være i konflikt. Resultatene kan være usikre eller tolkningene sprike. Derfor er det viktig at vi politikere skiller mellom hva som er våre politiske meninger og hva som er forskningens konklusjoner.
Det må være rom for politisk debatt med utgangspunkt i forskningsresultater, og en kritisk offentlighet er det beste virkemiddelet for å få en god debatt om forskning og bruk av forskning. Jeg føler ikke at det er en prekær mangel på kritiske stemmer til statsråd Listhaugs bidrag i den offentlige debatten, ei heller i denne saken.