Skriftlig spørsmål fra Terje Aasland (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:580 (2017-2018)
Innlevert: 18.12.2017
Sendt: 18.12.2017
Besvart: 22.12.2017 av næringsminister Monica Mæland

Terje Aasland (A)

Spørsmål

Terje Aasland (A): Kan statsråden bekrefte at fjerning av det skattefrie hyretillegget for sjøfolk og fradraget for småutgifter isolert sett fører til en økning i utbetalingen til rederiene gjennom tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk, og kan statsråden gi et anslag på hvor mye utbetalingene til rederiene vil øke i inneværende år og neste år som følge av at disse to fradragene er fjernet?

Begrunnelse

Budsjettforliket regjeringen har inngått for 2018 fjerner det skattefrie hyretillegget for sjøfolk. I statsbudsjettet for 2016 ble fradraget for småutgifter, som særlig var brukt av sjøfolk, fjernet. Fjerning av disse fradragene innebærer økt skatt for tusenvis av norske sjøfolk. Økt skatt for sjøfolk vil normalt bety økte utbetalinger til rederiene gjennom Tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Skattefriheten for hyretillegget for sjøfolk på inntil 16 500 kroner per år er vedtatt fjernet som del av statsbudsjettet for 2018. Fradraget for ulegitimerte småutgifter med inntil 100 kroner per døgn ble fjernet for alle arbeidstagere i statsbudsjettet for 2016.
Det skattefrie hyretillegget skulle dekke private kostnader i perioden sjøfolk er på land. Skattefritaket ble innført for å kompensere sjømenn som under andre verdenskrig i begrenset grad kunne returnere til ordinær bolig mellom seilasene. Den historiske begrunnelsen for skattefriheten anses ikke lenger å være tilstede. Det er derfor ikke urimelig at hyretillegget skal beskattes som ordinær lønn. Det gjøres for øvrig ingen endringer i betalingen av arbeidsgiveravgift på hyretillegget.
Å fjerne skattefriheten for hyretillegget anslås å øke skatteprovenyet med om lag 200 mill. kroner påløpt og 160 mill. kroner bokført i 2018.
Om lag 12 000 personer omfattes av tilskuddsordningen for sjøfolk, hvorav halvparten er omfattet av ordninger med maksimalbeløp for utbetaling. Det vil være usikkerhet knyttet til den faktiske virkningen for utbetalingen av tilskuddsordningen. Usikkerheten er særlig knyttet til antall sjøfolk i ordningen, lønnsnivå og tilhørende skattesatser. Fjerning av skattefriheten for hyretillegg kan på dette grunnlag anslås å innebære økte utbetalinger under tilskuddsordningen på om lag 28 millioner kroner på årsbasis.
Tilsvarende har fjerningen av fradrag for ulegitimerte småutgifter anslagsvis medført økte utbetalinger i tilskuddsordningen på om lag 23 millioner kroner på årsbasis. I Prop. 1 LS (2015–2016) anslås fjerning av fradraget for småutgifter og retten til skattefri utgiftsgodtgjørelse til å øke skatteprovenyet med 70 mill. kroner påløpt og 55 mill. kroner bokført. Det presiseres imidlertid at dokumenterte reelle merkostnader som skatteyter har på grunn at fravær fra hjemmet ved yrkesopphold, fortsatt vil kunne dekkes skattefritt eller fradragsføres.
Samtidig er det viktig å understreke at tilskuddsordningsordningen for sjøfolk er et sentralt virkemiddel for å ivareta maritim kompetanse og sysselsetting for norske sjøfolk samt konkurransevilkårene for norsk skipsfartsnæring. Stortinget har vedtatt en overslagsbevilgning til ordningen på 2 030 mill. kroner for 2018. Ordningen er regelstyrt og rettighetsbasert. Faktiske utbetalinger påvirkes i vesentlig grad av antallet sjøfolk i ordningen og deres lønnsnivå.