Skriftlig spørsmål fra Masud Gharahkhani (A) til kulturministeren

Dokument nr. 15:587 (2017-2018)
Innlevert: 19.12.2017
Sendt: 19.12.2017
Besvart: 03.01.2018 av kulturminister Linda Hofstad Helleland

Masud Gharahkhani (A)

Spørsmål

Masud Gharahkhani (A): Hva vil kulturministeren – som også er visepresident i WADA - gjøre for å forsikre utøvere, frivillige og tilskuere om at OL neste år vil være fritt for doping, og dermed være basert på idrettens verdier?

Begrunnelse

Ifølge Aftenposten vil ingen verken ta ansvaret for, eller betale for et kvalitetsmessig forsvarlig og tilstrekkelig antidoping arbeid i forbindelse med OL i Pyeongchang i 2018.
Doping strider mot idealet om fair play, og bryter mot det grunnleggende prinsippet om at idrettsutøvere skal konkurrere på like vilkår.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Som representanten Gharahkhani bør være kjent med har ikke en norsk kulturminister ansvar for eller mulighet til å bestemme hvordan antidopingarbeidet under olympiske leker i Sør- Korea skal organiseres. Heller ikke WADA, der jeg er visepresident, har et direkte ansvar for dette. Jeg deler representanten Gharahkhanis ønske om en dopingfri idrett. Mitt verv i WADA er et resultat av mitt engasjement for å beskytte de rene utøverne og beskytte idrettens verdier. Jeg går ut fra at representanten kjenner til at det er arrangørens ansvar å sørge for at det er et forsvarlig antidopingprogram knyttet til idrettsarrangementer. I forbindelse med olympiske leker i Pyeongchang i februar er det IOC som har dette ansvaret. Under OL i Sør- Korea vil det være første gang dopingkontrollene vil bli administrert av det nyopprettede Independent Testing Authority (ITA). Etableringen av ITA innebærer at idrettsorganisasjoner og arrangører kan henvende seg til en særskilt, uavhengig organisasjon for å ivareta viktige deler av antidopingarbeidet. Representanten Gharahkhani refererer til et oppslag i Aftenposten om manglende betaling av dopingkontrollører i forbindelse med de olympiske leker i Pyeongchang. Som et resultat av dette har Antidoping Norge (ADNO) bestemt at de ikke ønsker å sende kontrollører dit. Jeg har forståelse for ADNOs beslutning, og dette viser at det er et forbedringspotensial for antidopingarbeidet. WADA følger opp antidopingarbeidet under olympiske leker gjennom det som kalles Independent Obeserver Program. WADA utnevner et uavhengig team som har til oppgave å observere antidopingarbeidet under OL. Dette arbeidet resulterer i en rapport som oppsummerer arbeidet og kommer med konkrete forslag til forbedringer, noe som er svært viktig for å kunne heve standarden på antidopingarbeidet. Ordningen med uavhengige observatører er, etter min vurdering, et viktig bidrag fra WADAs side for å sikre et velfungerende antidopingprogram under olympiske og paralympiske leker.