Skriftlig spørsmål fra Emilie Mehl (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:608 (2017-2018)
Innlevert: 20.12.2017
Sendt: 21.12.2017
Besvart: 08.01.2018 av justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen

Emilie Mehl (Sp)

Spørsmål

Emilie Mehl (Sp): Jeg viser til statsrådens svar i dokument nr. 15:14 (2017-2018) sammenholdt med merknader fra Høyre og Fremskrittspartiet i Innst. 6 S (2017-2018) på s. 39-40. Merknadene er motstridende med statsrådens tidligere opplysninger om prosessen for fremtidig lokalisering av politihøgskolen.
Står statsråden bak disse merknadene fra Høyre og Fremskrittspartiet, og mener han at de føringene som legges i merknadene skal ligge til grunn for den videre prosessen?

Begrunnelse

Undertegnede representant stilte følgende skriftlige spørsmål til statsråden 9. oktober 2017:

"Jeg viser til statsrådens svar i Dokument nr. 15:935 (2016-2017) av 18. april 2017 hvor det fremgår at utredning om fremtidig lokalisering av Politihøgskolen på det tidspunktet var i ferd med å bli igangsatt.
Kan statsråden redegjøre for hvor langt han har kommet i denne prosessen, hvilke forhold som vil bli vurdert, og når vi kan forvente at en utredning foreligger?"

Statsrådens svarte følgende:

"Politidirektoratet er gitt i oppdrag å utrede det langsiktige kapasitets- og kompetanse-behovet for politiet i de kommende tiårene. Leveringsfristen er satt til 1. januar 2018 og Politidirektoratet opplyser at arbeidet er i rute.
Utviklingen i kriminalitets- og trusselbildet tilsier at det fremover er behov for å styrke ulike typer kompetanse i politiet. Utredningen skal konkretisere hva dette omfatter, herunder behovet for personell med annen utdanningsbakgrunn enn Politihøgskolen (PHS), og etter- og videreutdanning av politiutdannede. Andre nordiske lands håndtering av langsiktige kapasitets- og kompetansebehov for politiet, samt hvordan deres politiutdanning er organisert og lokalisert skal også gjennomgås og vurderes.
Utredningen skal blant annet danne grunnlag for å kunne vurdere fremtidig struktur for PHS, mulige samarbeidsforhold med andre institusjoner og bygnings- og øvingsmessige behov. Vurderinger av aktuelle steder for ny lokalisering og beslutning om lokalisering av PHS er ikke inkludert i denne utredningen.
Regjeringen ønsker et godt og grundig utredningsarbeid når det gjelder spørsmålet om lokalisering av PHS. Arbeidet med å vurdere forhold ved en fremtidig lokalisering av PHS vil ta noe tid, og ovennevnte utredning inngår som ett element i dette arbeidet."

I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 la Høyre og Fremskrittspartiet inn merknader som legger en rekke føringer for fremtidig lokalisering av Politihøgskolen. Blant annet står det uttrykkelig at Politihøgskolen skal flyttes ut av Oslo, det gis uttrykk for at hele politihøgskolen skal lokaliseres på ett sted, og det åpnes opp for at private kan bygge og drifte lokalene. Disse merknadene står i direkte motsetning til det statsråden tidligere har sagt om prosessen rundt fremtidig lokalisering av Politihøgskolen.

Per-Willy Amundsen (FrP)

Svar

Per-Willy Amundsen: Som det fremgår i Prop. 1 S (2017-2018), s. 141, skal det foretas en utredning av eventuell omlokalisering av Politihøgskolens virksomhet i tråd med retningslinjene for lokalisering av statlige arbeidsplasser. Jeg er imidlertid svært bevisst på at dette må bygge på en solid vurdering av politiets fremtidige behov, og den utredningen Politidirektoratet har fått i oppdrag å utarbeide om etatens langsiktige kapasitets- og kompetansebehov vil være et viktig bidrag i grunnlagsmaterialet for å vurdere Politihøgskolens langsiktige lokalbehov og eventuelle omlokalisering. Som Høyres stortingsrepresentant Guro Angell Gimse sa i stortingsdebatten ved behandlingen av Innst. 6 S (2017-2018), er det inngått en avtale med Venstre om å vurdere å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo, men avtalen med Venstre utelukker heller ikke en lokalisering i Oslo. Jeg har mottatt flere innspill om lokaliseringsalternativer, og noterer meg selvfølgelig engasjementet fra mange hold. Jeg er likevel svært opptatt av at debatten først av alt bør handle om utdanningens innhold, og mener vi foreløpig ikke har et godt nok grunnlag for å vurdere en eventuell ny lokalisering eller struktur.