Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:610 (2017-2018)
Innlevert: 20.12.2017
Sendt: 21.12.2017
Besvart: 05.01.2018 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Forsvaret endrer seg rask teknologisk og strategisk. Det er derfor underlig at så liten del av Forsvarets forskningsmidler er knyttet opp mot forsvarets utdanningsinstitusjoner for å sikre kunnskapsbasert opplæring. Det sies også at kun en liten andel av forsvarets forskningsmidler lyses ut offentlig.
Vil ministeren bidra til at mer av forsvarets egne forskningsmidler vil bli lyst ut offentlig for å sikre best mulig kvalitet, og at mer av forskningsmidlene knyttes direkte opp til forsvarets utdanningsinstitusjoner?

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 21. desember 2017 med spørsmål fra stortings-representant Ruth Grung om offentlig utlysning av Forsvarets forskningsmidler og bruk av forskningsmidlene til Forsvarets utdanningsinstitusjoner.
Det er riktig at Forsvaret endrer seg raskt teknologisk og strategisk. Det er avgjørende at Forsvaret henger med i denne utviklingen. På en del områder krever dette kompetanse vi ikke får andre steder nasjonalt, og som andre nasjoner ikke er villige til å dele med oss. Dette gjelder særlig teknologiområdet, som utgjør hoveddelen av det sektoren bruker FoU-midler på. Det er bakgrunnen for at Forsvarsdepartementet ikke lyser ut en stor andel av forskningsmidlene utenfor forsvarssektoren, har et eget forskningsinstitutt (Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)) og andre forskningsmiljøer.
Vi er derfor opptatt av å sikre kvalitet gjennom andre tiltak. For den grunnleggende forskningen, når den ikke er unntatt offentlighet, vil publiseringer og siteringer være et kriterium, mens brukertilfredshet og ekstern fagevaluering kan benyttes for mer nytterelatert eller sikkerhetsgradert forskning. Samarbeid med andre institusjoner nasjonalt og internasjonalt er også et tegn på kvalitet, og her har blant annet FFI gode resultater å vise til.
FoU-midlene utgjør om lag en milliard kroner årlig. Det inkluderer midler til den enkelte forsknings- og utdanningsinstitusjon, til industristøtte og midler som særlig etatene Forsvaret og Forsvarsmateriell kjøper forskning og kompetansestøtte for. Forsvarsdepartementet anvender inntil 28 millioner kroner i utlyste midler. I tillegg tildeles en million kroner gjennom Norges forskningsråd, og lyses ut i program SAMRISK. Forsvarsdepartementet vurderer hvert år om en større andel forskningsmidler skal lyses ut eksternt, enten fra departementet eller gjennom Norges forskningsråds programmer.
Forsvarets utdanningsinstitusjoner baserer sin virksomhet på oppdatert kunnskap og viten innen profesjonsfeltet. Forskningsaktivitet er en viktig del av den pågående utdanningsreformen. Hensikten med reformen er å skape bedre forutsetninger for kvalitet i utdanningen, bedre styring og ledelse, og mer kostnadseffektiv utdanning. Ressursene skal samles på færre, men sterkere institusjoner, for å skape mer robuste fagmiljøer og bedre forskning.
Forsvarets høgskole er i all hovedsak underlagt universitets- og høgskoleloven. Det innebærer at forskning inngår som en integrert del av virksomheten til det akademiske personellet. Institutt for forsvarsstudier inngår ved Forsvarets høgskole og er landets fremste sikkerhets- og forsvarspolitiske fagmiljø. Kjernevirksomheten er forskning, undervisning og formidling. Videre vil kompetansemiljøene innen ulike spesialiseringer, for eksempel innen teknologi og våpenskoler, hele tiden bidra med viktig empiri til forskningen. Forsvaret gir en erfaringsbasert mastergrad, til forskjell fra de sivile mer teoretiske utdanningene. I en kartlegging fra 2012 framkom det at høgskolene i sektoren forsket for om lag 41 millioner kroner. I tillegg bidrar andre forskningsinstitusjoner i forsvarssektoren med forskning og undervisning inn i utdanningen. Midlene vil variere noe fra år til år, avhengig av de faglige prioriteringene.