Bård Hoksrud (FrP): Kan statsråden redegjøre for hvem det i regelverket for solariebransjen relateres til ved bruk av betegnelsen virksomhet og hvem det stilles krav til om bestått kompetanseprøve (solariumprøven) når solarium er plassert i andre lokaler enn ansvarlig eier?
Begrunnelse
Jeg har blitt kontaktet av Solarieforeningen vedrørende forståelse og tolkning av regelverket for solariebransjen i Strålevernforskriften.
Solariebransjen består av ulike driftsmodeller, og særlig vanlig er det at profesjonelle aktører eier og drifter solarium for eksempel ved treningssentre, sykehjem/sykehus, frisører hudpleiesalonger o.l. Praksis i alle år er at disse profesjonelle virksomhetene har påtatt seg ansvaret for driften og meldt inn virksomheten til Strålevernet slik forskriften krever. De siste årene har disse virksomhetene som følge av nye retningslinjer i forskriften investert store summer i teknologiske løsninger som ivaretar aldersgrensen og informasjonskravet elektronisk. Alle solarier som er utplassert er i dag tydelig merket med servicetelefon nummer til kompetansesenter hvor kunden kan henvende seg for informasjon
I forskriften står det også at ansvarlig for daglig drift av solariet, samt ansatte med kundekontakt skal ha bestått en kunnskapsprøve, den såkalte «Solarieprøven». Prøven har en gyldighet på fem år.
Det synes uklart hvem forskriften henviser til. I følge flere tilsynsrapporter tolker Norsk strålevern denne bestemmelsen dithen at om et firma for eksempel har plassert et solarium i et treningsstudio må alle ansatte der som er i naturlig kontakt med kunder ha tatt Solarieprøven». Lignende krav er følgelig også stilt mot sykehjem, frisører, hudpleiesalonger o.l.
Jeg kjenner til flere sykehjem som f.eks. tilbyr solarium til sine ansatte som en velferdsgode.
Som kjent arbeides det i helsesektor i turnusordning, noe som medfører at det hver dag og kveld er forskjellige mennesker på vakt. Det blir veldig spesielt og kostbart om alle ansatte der skal stilles krav til om solarieprøve hvert femte år.
Flere av Solarieforeningens medlemmer har etter tilsyn fra Statens Strålevern den senere tid mottatt varsel om stenging. Av den grunn er det viktig å få avklart tolkningen av regelverket.