Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:621 (2017-2018)
Innlevert: 21.12.2017
Sendt: 21.12.2017
Besvart: 09.01.2018 av klima- og miljøminister Vidar Helgesen

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): MM Karton Follacell AS i Follafoss søkte i oktober 2016 Miljødirektoratet (MD) om tillatelse til å øke produksjonskapasitet fra 130 tonn til 180 tonn. Saken skulle ta 12 måneder å behandle, svært lang saksbehandlingstid. Denne industrien er pålagt å dokumentere at de driver med best tilgjengelig teknologi. Ny beskjed fra MD er nå 20 mnd., tidligst ferdig til sommeren 2018.
Hvordan vil statsråden sikre en behandlingstid som ikke setter store investeringer i grønn industri i fare?

Begrunnelse

MM Karton Follacell As driver industri basert på trevirke, fortrinnsvis råstoff fra norsk og trøndersk skogsdrift. I ei tid hvor annen skogsindustri opplever motvind utgjør MM Karton Follacell AS et prospektivt eksempel på grønn industri med vekstmuligheter. Norge trenger mer grønn industri og mer foredling av fornybart råstoff fra Norges skoger. Foredlingsleddet i en komplett næringskjede som skognæringa burde fange regjeringens oppmerksomhet og vekstmuligheter burde prioriteres og forløses med aktiv statlig tilrettelegging slik stortinget har forventning om gjennom vedtak om å satse på skognæringen. Industrien trenger forutsigbarhet for store investeringer i framtidsrettet og klimavennlig produksjon for eksportmarkedet. Lang behandlingstid hos miljø og klimamyndighetene hindrer vekst, verdiskaping og eksportinntekter til Norge. Stikk i strid med hva regjeringen sier de ønsker.

Vidar Helgesen (H)

Svar

Vidar Helgesen: Miljødirektoratet har opplyst at MM Karton FollaCell AS i oktober 2016 søkte om tillatelse etter forurensningsloven til å øke produksjonskapasiteten fra 130 000 tonn til 180 000 tonn per år. Virksomheten har også søkt om økte støygrenser i en periode. Saker som gjelder denne typen virksomhet må sendes på høring i samsvar med reglene i forurensningsforskriften, og vanlig saksbehandlingstid er 9-12 måneder. Miljødirektoratet har opplyst at det også har vært nødvendig å revidere bedriftens tillatelse som følge av nye europeiske krav til beste tilgjengelig teknologi (BAT) for treforedlingsindustrien. Miljødirektoratet har opplyst at det er en midlertidig forlenget saksbehandling av denne type tillatelser, som følge av de nye europeiske kravene til BAT.
Det er ikke ønskelig at saksbehandlingstiden blir forlenget som i denne saken. Miljødirektoratet arbeider stadig med effektivisering av sin saksbehandling, gjennom innføring av effektiviseringstiltak slik som elektroniske søknader og forenkling av tekster og begrunnelser. Dette er positivt, og jeg er opptatt av at direktoratet på slik måte prioriterer å finne frem til gode løsninger for å effektivisere saksbehandlingen.