Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:624 (2017-2018)
Innlevert: 21.12.2017
Sendt: 22.12.2017
Besvart: 09.01.2018 av klima- og miljøminister Vidar Helgesen

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): I NRK 21. desember kommer det frem at varer som selges over internett ikke er underlagt de samme forpliktelsene til å gi kundene informasjon om hvilke miljøgifter varene inneholder, som de som selger varer i butikkene. Vi forbrukere må ha rett til den samme informasjonen uavhengig av om vi kjøper varene i butikker eller over internett.
Hva vil klima- og miljøministeren gjøre for å sørge for at de som selger varer over internett gir kundene informasjon om innholdet av miljøgifter i varene?

Vidar Helgesen (H)

Svar

Vidar Helgesen: Det er i Norge samme regelverk som gjelder for produkter som selges på nettet og i butikker. Selgere skal sjekke om produktene de omsetter er lovlige og følger regelverket både for innhold og for merking.
Det er ulike krav til informasjon for henholdsvis "kjemikalier" og "faste produkter". "Kjemikalier" omfatter kjemiske stoff og stoffblandinger. Kjemikalier som inneholder helse- og miljøfarlige stoffer skal merkes for fysisk fare, helsefare og miljøfare, ifølge reglene om klassifisering, merking og emballering av stoffer og stoffblandinger. For eksempel skal det angis om kjemikaliene er akutt giftige, etsende, brannfarlige, miljøfarlige osv. Slike kjemikalier skal merkes tydelig med faremerking. I nettbutikker som selger slike farlige kjemikalier til forbrukere, skal type fare som er angitt på fareetiketten gjengis på nettsiden slik at det er godt synlig for kjøperne før de bestiller.
"Faste produkter" er faste bearbeidete produkter, det vil si en gjenstand som i produksjonen gis en spesiell form, overflate eller utforming som i større grad enn dens kjemiske sammensetning bestemmer dens funksjon. Eksempler på faste bearbeidede produkter er biler, tekstiler og elektronisk utstyr. For faste produkter er det ikke tilsvarende krav om merking som for kjemikaliene. Forbrukere har imidlertid rett til å få opplysning på forespørsel om innholdet av visse kjemiske stoffer i produktene de kjøper. Dette følger av reglene om informasjonsplikt under REACH-regelverket: Alle leverandører av faste produkter som inneholder stoffer på kandidatlisten (som er stoffer med svært uønskede egenskaper - substances of very high concern) i en konsentrasjon over 0,1 prosent må sørge for at deres kunder får informasjon om sikker håndtering av disse produktene. På forespørsel fra forbruker plikter enhver leverandør å gi slik informasjon. I tillegg har forbrukere krav på miljøinformasjon om produkter etter reglene i produktkontrolloven. Ifølge disse reglene har enhver blant annet rett til informasjon fra forhandler, produsent og/eller importør om et produkt inneholder komponenter eller egenskaper som kan føre til helseskade eller miljøforstyrrelse.
I Norge er det også forbud mot eller andre begrensninger for innhold av en rekke miljøgifter i faste produkter, i hovedsak som gjennomføring av REACH-regelverket. I tillegg har Norge enkelte særnasjonale begrensninger. Alle disse forpliktelsene gjelder både for den fysiske handelen og netthandelen.
Leketøy og elektriske og elektroniske produkter skal i tillegg merkes med CE. CE-merket er produsentens erklæring om at produktene er produsert i henhold til gjeldende krav, inkludert innhold av miljøgifter og at dokumentasjon for dette er tilgjengelig. Disse forpliktelsene gjelder også både for den fysiske handelen og netthandelen.
Gjennom sin tilsynsvirksomhet har Miljødirektoratet avdekket at informasjon på nettet om kjemikalier i handelen har vært dårligere enn informasjonen forbrukere får i butikken. Miljødirektoratet fører tilsyn med at norske butikker oppfyller sine plikter, uavhengig av salgsform. I tillegg samarbeider Miljødirektoratet med ulike bransjeorganisasjoner for å øke kunnskapen hos aktørene om informasjonskravene. Stikkprøvekontrollen av de 15 nettbutikkene i fjor var en del av Miljødirektoratets økende kontroll med netthandel av kjemikalier og produkter til norske forbrukere. Dette er positivt, og jeg er opptatt av at direktoratet på slik måte også videre følger opp prioriterte bransjer og temaer i sin tilsyns- og kontrollvirksomhet.