Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Vil statsråden ta initiativ til utarbeidelse og publisering av detaljerte analyser av omfang og utvikling i grensehandel, herunder grensehandel med næringsmidler, grensehandel med andre varer, e-grensehandel og illegal grensehandel, tilsvarende de analyser som skatteministeriet i Danmark jevnlig publiserer?
Begrunnelse
Det danske skatteministeriet har jevnlig siden år 2000 utarbeidet og publisert detaljerte analyser av omfang og utvikling i grensehandel. I den 34-siders rapporten "Status for grensehandel 2017" belyses "noen av de mest grunnleggende utviklingstrekkene og karakteristika ved danskenes grensehandel." Rapporten inneholder konklusjoner bl.a. knyttet til grensehandel med næringsmidler, grensehandel med andre varer, e-grensehandel og illegal grensehandel."
Grensehandelen til Norge har vært sterkt økende siste år. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå, publisert 7. desember 2017, har nordmenn de siste tolv månedene brukt 15,8 milliarder kroner på grensehandel, en økning på 3 milliarder. Samtidig inneholder den statistikk som SSB publiserer vesentlige begrensninger. I svar fra helse- og omsorgsministeren av 11.12.2017 på spørsmål fra undertegnede, dokument nr. 15:435 (2017-2018), vises det til at SSBs forbruksundersøkelser gir informasjon om hva norske husholdninger kjøper av matvarer i en gitt periode, men at disse dataene ikke inkluderer grensehandel og netthandel. Videre sies det i svaret at:
"SSB arbeider for å utvikle og forbedre metodikken for å registrere grensehandel og internetthandel på et nivå som kan identifisere ulike matvaregrupper."
I finansministerens svar av 13. desember 2017 på spørsmål fra undertegnede, Dokument nr. 15:440 (2017-2018), fremkommer at departementet ikke har oversikt over omfanget av netthandel under grensen for avgiftsfri import:
"Varesendinger med verdi under 350 kroner (inkl. frakt- og forsikringskostnader) som sendes til mottaker i Norge, er fritatt for merverdiavgift og eventuelle andre avgifter eller toll. Disse varene er også fritatt fra plikten til å deklarere forsendelsen. Dette innebærer at forsendelser med verdi under 350 kroner ikke registreres. Departementet har av den grunn ikke anslag på omfanget av netthandel av sjokolade- og sukkervarer eller alkoholfrie drikkevarer."
I svar på budsjettspørsmål nr. 92 fra Sp av 13. oktober 2017, fremkommer at departementet ikke har anslag på mengden av innsmuglede varer av øl, vin, sprit eller narkotika og at det derfor "ikke [er] mulig å verken fastslå eller beregne andelen av totalvolumene Tolletaten beslaglegger." Tall fra Tolletaten, gjengitt av VG 5. oktober 2017 viser imidlertid at beslaget av øl er tidoblet på 16 år. Bryggeri- og drikkevareforeningen mener dette bare er toppen av isfjellet og at 90–95 pst. av smuglerølet kommer uhindret inn i Norge.