Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:660 (2017-2018)
Innlevert: 09.01.2018
Sendt: 09.01.2018
Besvart: 16.01.2018 av barne- og likestillingsminister Solveig Horne

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Fra i år må islandske bedrifter og etater bevise at kvinner lønnes like mye som menn for likt arbeid.
Hva tenker statsråden om en slik lovfesting av likelønn, og vil statsråden ta initiativ til lignende lov i Norge for å sikre lik lønn for likt arbeid?

Solveig Horne (FrP)

Svar

Solveig Horne: Det er ikke lov med lønnsdiskriminering i Norge, jf. § 34 i likestillings- og diskrimineringsloven. Den som har mistanke om lønnsdiskriminering, kan kreve opplysninger om lønnen til den han eller hun sammenligner seg med, (jf. § 32). Arbeidsgivere har en plikt til å arbeide for likestilling, som også omfatter lønn, (jf. § 26). Diskrimineringsnemnda håndhever saker om lønnsdiskriminering.
Barne- og likestillingsdepartementet har, i samarbeid med Arbeids- og sosialdepartementet og partene i arbeidslivet, satt i gang en kartlegging av likelønnsstandarden på Island. Det er for å få kunnskap om hvordan likelønnsvurderingen gjøres, og hva standarden har ført til. Prosjektet skal etter planen ferdigstilles juni 2018. Dette vil gi nyttig informasjon om den islandske ordningen.
Lønnsforskjeller mellom kvinner og menn skyldes i hovedsak at vi har et kjønnsdelt arbeidsliv hvor flere kvinner enn menn jobber i tradisjonelle kvinneyrker i offentlig sektor med lavere lønn.
Det er partene i arbeidslivet, det vil si arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner, som har ansvaret for å gjennomføre lønnsforhandlinger og å bli enige om lønnsøkninger.
Myndighetene og partene i arbeidslivet samarbeider om dokumentasjon og forskning om lønn og lønnsforskjeller. Noe av denne dokumentasjonen er med på å legge grunnlaget for de årlige lønnsoppgjørene.
Regjeringen ønsker å oppfordre til mer utradisjonelle utdanning- og yrkesvalg, og vi har prosjekter for å få flere jenter inn i naturvitenskaplige og tekniske fag og prosjekter for å få flere menn inn i helseyrker som blant annet prosjektene Jenter og teknologi og Menn i helse.