Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:672 (2017-2018)
Innlevert: 10.01.2018
Sendt: 11.01.2018
Besvart: 23.01.2018 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Statsråden skal den 16. januar holde sin årlige sykehustale før overlevering av oppdragsdokumentet til helseforetakene. Tidligere har statsråden uttalt at regjeringen har en nullvisjon for korridorpasienter, men nå øker altså antallet på for eksempel Sykehuset i Østfold. De ansatte på SØ er tydelige på at investeringsrammen må økes for å bygge ut akuttmottaket, og å styrke sykepleierbemanningen.
Vil statsråden prioritere dette for å sørge for at ingen pasienter må ligge på gangen, og hva vil statsråden ellers gjøre?

Begrunnelse

Influensasesong betyr overfylt sykehus på Kalnes. Sårstell og intimpleie skjer bak skjermbrett eller håndholdte laken. Nå utvider ledelsen med enda flere pasienter på korridor. Å bli akutt syk og innlagt på sykehus er en stressende situasjon for de fleste. Når du i tillegg får plass på korridoren, er det en ytterligere stressfaktor. Det nye sykehuset i Østfold skulle ikke ha korridorpasienter. Derfor er det heller ikke lagt til rette for det. Pasienter som havner på korridoren, har ikke tilgang til bad og må dele toalett med mange andre. Det er spesielt utfordrende for pasienter som skal tømme tarmen før kirurgiske inngrep eller undersøkelser. Og får ikke kirurgiske pasienter dusjet før operasjon, øker infeksjonsfaren. Sykepleiere melder fra om uverdige forhold der pasienter blir stelt eller får skiftet på operasjonssåret sitt under påsyn av forbipasserende. Og flombelysning og stor trafikk store deler av døgnet gjør det vanskelig for pasienter å få sove. Problemet er et splitter nytt sykehus som har for lite plass. Det gjelder både akuttmottak og antall rom. Samtidig planlegger sykehusets ledelse med fullt belegg hele tiden. Dermed har sykehuset få ledige senger i beredskap. Anbefalt norm er 85 prosent belegg. Sykehuset Østfold hadde i 2017 et gjennomsnittlig belegg på over 100 prosent i medisinsk klinikk. Helseminister Bent Høie lovet i januar i fjor en nullvisjon for korridorpasienter. Sykehuset Østfolds ledelse har nettopp informert de ansatte om at avdelingene skal ta i mot flere pasienter på korridoren. Mens grensen tidligere var satt til maksimalt fem korridorpasienter på en avdeling, er dette nå utvidet til ti. Havner du på korridoren, løper du større risiko som pasient. Det gjør det vanskelig å ivareta god hygiene, faren for feilbehandling øker, taushetsplikten utfordres og du kan lett bli oversett, selv om du ligger «midt i trafikken». I utgangspunktet er bemanningen på Sykehuset Østfold knapp for å ivareta ordinær drift. Med korridorpasienter øker presset på de ansatte ytterligere. Sykepleiere melder fra om et konstant høyt arbeidspress, de er redde for å gjøre feil eller overse en alvorlig syk pasient. På enkelte avdelinger har nesten halvparten av staben sluttet. Det er alvorlig.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse Sør-Øst har innhentet en redegjørelse fra Sykehuset Østfold om saken. Sykehuset Østfold skriver:

«Situasjonsbeskrivelse

I 2017 hadde Sykehuset Østfold i snitt 10,6 pasientopphold på korridor i døgnet. Desember hadde sykehuset i snitt 14,9 opphold på korridor i døgnet. I første halvdel av januar har belegget økt ytterligere til i snitt 18,4 opphold på korridor i døgnet. Økningen i desember og januar skyldes primært en økt tilstrømning av pasienter til sykehuset. I siste del av perioden har det vært flere pasienter med influensa eller influensasymptomer. Kaldt og fuktig vær har også gitt luftveisinfeksjoner, andre infeksjoner og mange pasienter med bruddskader. I uke 1 ble flere pasienter skrevet inn enn ut med overbelegg som resultat. I uke to er flere pasienter skrevet ut enn inn, og situasjonen er noe bedre. Siden influensasesongen trolig ikke har nådd toppen, er det forventet med fortsatt høyt press mot sykehuset noen uker til.
Onsdag 3. januar kom 141 pasienter til akuttmottaket på SØ. Det er langt mer enn en normal onsdag. Det resulterte i 32 pasienter på korridor neste dag. På det meste har det vært 43 pasienter på korridor. Sykehuset Østfold Kalnes har 303 senger for somatiske pasienter.
Sykehusledelsen forbereder hvert år tiltak for influensasesongen. Selv om vi ikke kjenner tidspunktet for når influensapasientene kommer, ønsker vi å være godt forberedt og forhindre at sykehuset må gå i beredskap på grunn av økt pasienttilstrømning. Korridorbelegg er et tema i de fleste fora der ledere og medarbeiderrepresentanter møtes for å diskutere utfordringer og løsninger i sykehusets drift.

Tiltak – kort sikt

Sykehuset iverksatte umiddelbare tiltak som:

- Økt bemanning i akuttmottaket
- Økt bemanning på døgnområder
- Økt bemanning på laboratoriet for analyse av influensaprøver
- Dialog med kommunale legevakter for å redusere tilstrømning av pasienter til akuttmottak
- Dialog med kommunale helsehus for rask utskrivning av pasienter
- Rask hjemtransport av pasienter som er skrevet ut
- Informasjon til befolkningen i fylket om smittereduserende tiltak som håndvask, isolering og vaksinasjon

Kommunene i Østfold gav positiv respons på sykehusets henvendelse, og det kom fort tilbakemelding om færre utskrivningsklare pasienter i sykehuset. Sykehuset Østfold har en plan for å møte den forventede tilstrømningen av pasienter i influensasesongen. Planen omfatter smittereduserende tiltak i sykehuset (kohortisolering), økt bemanning på døgnområder, i akuttmottak, i renhold og i laboratorium og optimal utnyttelse av lokaler. Om den store tilstrømningen av influensapasienter fortsetter, vil det være nødvendig å ta i bruk plasser på korridor og fortetting på rom.
Sykehuset Østfold vil berømme den innsatsen som er lagt ned av kommunene i Østfold i årets influensasesong.

Tiltak - lang sikt

Sykehuset Østfolds målsetning er at alle pasienter skal ha eget rom. Overordnet er det tre måter å tilnærme seg dette på:

For det første jobber sykehuset med å forebygge innleggelser i sykehuset. Viktige tiltak på dette området er god samhandling med fastleger og primærhelsetjenesten. Et nytt prosjekt vil styrke oppfølgingen av kronikere utenfor sykehuset. Målsetningen er å forlenge pasientenes gode perioder og forebygge innleggelser gjennom tidlig intervensjon ved forverringer i tilstand.
For det andre ser sykehuset på måter å redusere liggetiden og på den måten frigjøre kapasitet. Daglige kapasitetsmøter mellom seksjonsledere og avdelingsledere sørger for god pasientlogistikk, reduserer unødvendig venting og gir best mulig utnyttelse av tilgjengelig kapasitet. Sykehuset har også sanntidrapporter på beleggssituasjonen tilgjengelig for alle medarbeidere for å understøtte dette arbeidet. Døgnområdene er gitt prioritet i budsjett for 2018 blant annet til kompetansehevende tiltak. Beregninger viser at om gjennomsnittlig liggetid reduseres med 0,2 døgn, vil 20 senger i sykehuset frigjøres.
Sykehusledelsen har gjort flere organisatoriske grep i det langsiktige arbeidet med å redusere liggetid og overbelegg. Noen av disse gir en midlertidig økning i korridorbelegg. Dette er gjort av smittevernhensyn og av hensyn til pasientsikkerhet.
For det tredje jobbes det tett med kommunene i Østfold om rask utskrivning av pasienter. Slik vil pasienter, som er ferdigbehandlet i spesialisthelsetjenesten, ikke oppta plass i sykehuset."

Sykehuset Østfold opplyser videre at man så langt det er mulig vil prioritere å gi rom til de pasientene som trenger det mest. Pasienter som er sterkt svekket eller i behov for omfattende pleie, som for eksempel forberedelse til operasjon, gis prioritet til eget rom. Sykehuset Østfold viser til at de er tilstrekkelig bemannet til å ivareta ordinær drift, og ved ekstraordinær pågang av pasienter økes bemanningen. De viser til at sykehuset ikke har lavere bemanning sammenlignet med andre sykehus i helseregionen. En avdeling i sykehuset har hatt nær 40 prosent turnover det siste året. Dette er høyere enn normalt og denne situasjonen følges tett av ledelsen ved Sykehuset Østfold med prioritering av rekruttering og opplæring.
Jeg mener at redegjørelsen over viser at Sykehuset Østfold jobber aktivt for å håndtere den akutte situasjonen knyttet til årets influensautbrudd. Slike utbrudd vil utgjøre en utfordring for flere av landets sykehus. I tillegg jobbes det med tiltak for å løse de utfordringene Sykehuset Østfold generelt har med korridorpasienter. Det er viktig at sykehuset prioriterer dette, og jeg følger med på situasjonen i styringsdialogen med Helse Sør-Øst.