Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:676 (2017-2018)
Innlevert: 11.01.2018
Sendt: 11.01.2018
Besvart: 23.01.2018 av helseminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Vil statsråden sørge for at ansatte i helsetjenesten får tilbud om gratis vaksiner og vil statsråden vurdere et påbud om vaksinasjon for ansatte i helsetjenesten?

Begrunnelse

I desember ble det kjent at en ansatt ved et sykehus i Göteborg var smittet med meslinger og kanskje hadde smittet pasienter og ansatte. Gjennom vaksinasjon har vi nærmest utryddet sykdommer som meslinger, men det er ikke vaksinepåbud for ansatte i helsevesenet i Norge. Det er alvorlig hvis de som skal behandle våre sykeste samtidig utsetter dem for smitterisiko. Enkelte kommuner tilbyr gratis vaksiner til sine ansatte i helsetjenesten, som for eksempel Oslo.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Ad spørsmål 1. ViI statsråden sørge for alle ansatte i helsetjenesten får tilbud om gratis vaksiner?

I tråd med forskrift om smittevern i helse- og omsorgstjenesten § 2-2 a) pkt. 1 skal institusjonene i helse- og omsorgstjenesten ha et infeksjonskontrollprogram tilpasset virksomheten som blant annet skal inneholde retningslinjer for forebygging av yrkesbetinget smitte hos helsepersonell, veiledning i smitteprofylakse og vaksinasjon.
Arbeidsgiver skal, etter en risikovurdering, sørge for tilbud om vaksinasjon til arbeidstakere hvis de er utsatt for smitte i arbeidet. Dette følger av forskrift om utførelse av arbeid § 6-12. Arbeidsgiver skal dekke utgiftene ved vaksinasjonen.
Folkehelseinstituttet anbefaler at helsepersonell er beskyttet mot meslinger. Videre har Folkehelseinstituttet definert helsepersonell som målgruppe for sesonginfluensavaksine. Norge har i likhet med WHO og ECDC, satt som mål at minst 75 prosent i målgruppene er vaksinert mot influensa. Vaksinasjon mot sesonginfluensa er organisert som program. Vaksine bestilles fra Folkehelseinstituttet av arbeidsgiver. All vaksine til målgruppene leveres ut til redusert pris. Andre vaksiner (f.eks. BCG, kikhostevaksine og vaksine mot hepatitt B) kan være aktuelt for helsepersonell som jobber med spesielle pasientgrupper.
Det betyr at helsepersonell for egen beskyttelse og etter gjeldende regelverk skal tilbys utvalgte vaksiner gratis etter arbeidsgivers vurdering. Jeg mener imidlertid at det også er andre tiltak som kan settes i verk for å bedre vaksinasjonsdekningen blant helsepersonell. Jeg vil gi Folkehelseinstituttet i oppdrag å utrede disse forholdene og å komme med en anbefaling til departementet om hvordan forslagene kan følges opp.

Ad spørsmål 2. Vil statsråden vurdere et påbud om vaksinasjon for ansatte i helsetjenesten?

Helsepersonell bør, i tillegg til av egeninteresse, være godt vaksinerte også for å hindre smittespredning til sårbare grupper. En slik beskyttelse kan, etter mitt syn, være avgjørende for forsvarligheten i tjenesten.
I de siste årene har Folkehelseinstituttet hatt spesielt fokus på sesonginfluensavaksine til helsepersonell i årlige informasjonskampanjer og kommunikasjonsarbeid. Fra spørreundersøkelser gjennomført av SSB fremgår det at helsepersonells oppslutning om sesonginfluensavaksine har økt i løpet av de siste årene. Tall på distribuerte vaksinedoser fra Folkehelseinstituttet viser også at bruken av sesonginfluensavaksine i målgruppene har økt. Målet om 75 % vaksinasjonsdekning er ikke nådd, men økt fokus på informasjons- og holdningsarbeid kombinert med bedre tilgjengelighet synes å bidra til økt bruk.
Jeg mener at vaksinasjon av helsepersonell bør følge prinsippet om frivillighet. Dette synet er også i samsvar med de råd jeg har fått fra Folkehelseinstituttet. For å sørge for god oppslutning om vaksinasjon av helsepersonell, er det imidlertid viktig at arbeidsgiver legger til rette for et lett tilgjengelig vaksinasjonstilbud til arbeidstakere.
For noen typer arbeidsoppgaver kan arbeidsgiver vurdere at det ikke er forsvarlig at arbeidstaker er uvaksinert. Forsvarlighetskravet framgår både i helsepersonelloven § 4, i helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 og i spesialisthelsetjenesteloven § 2-2, og gjelder henholdsvis på individ- og systemnivå. Dette kan f. eks. være i arbeid med kritisk syke pasienter hvor det kan foreligge en risiko for at helsepersonell som ikke er vaksinert eller ikke er beskyttet ved å ha gjennomgått infeksjon (naturlig immunitet), kan utgjøre en smitterisiko for kritisk syke. I slike tilfeller har arbeidsgiver mulighet til å omdisponere bruk av arbeidskraft.