Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:680 (2017-2018)
Innlevert: 11.01.2018
Sendt: 12.01.2018
Besvart: 23.01.2018 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): En gjennomgang fra Norsk hjerneslagregister, gjengitt i VG, viser hvilke sykehus i Norge som gir hjerneinnfarktrammede raskest hjelp. VGs oversikt viser at andelen pasienter med hjerneslag som blir innlagt innen fire timer, varierer sterkt, med et landsgjennomsnitt på 42,1 prosent. Alle sykehusene i Oslo ligger betydelig under dette.
Hvordan vil helseministeren sikre en forsvarlig behandling for innbyggere som rammes av hjerneslag, og hvordan vil han følge opp HSØ-rapporten om akutt og subakutt behandling av hjerneslag?

Begrunnelse

Ved hjerneslag er det avgjørende at pasientene kommer raskest mulig til behandling. Hjerneceller som ikke får blodtilførsel dør etter rundt fem minutter. Får cellene noe blodtilførsel kan de klare seg i noen timer. Slag skiller seg fra de aller fleste andre medisinske tilstander ved at prognosen for videre liv avgjøres i løpet av de første timene
I dag er imidlertid ansvaret for akutt diagnostikk og behandling av hjerneslag i Oslo delt mellom fem ulike sykehus: Akershus universitetssykehus (Ahus), Oslo universitetssykehus (OUS) Ullevål, OUS Rikshospitalet, Lovisenberg Diakonale Sykehus og Diakonhjemmet Sykehus.
Pasienter bosatt i Groruddalen sendes med ambulanse til Ahus, mens pasienter fra øvrige deler av byen sendes til OUS Ullevål hvis det har gått mindre enn fire og en halv time fra symptomdebut. Er sykehistorien på mer enn fire og en halv time sendes man til sitt lokalsykehus. Men hvis undersøkelsen på Ahus, Ullevål, Lovisenberg eller Diakonhjemmet viser at det er en stor blodpropp i hjernen, så må en ny ambulanse bestilles og pasienten transporteres til Rikshospitalet. I denne «runddansen» tapes millioner av hjerneceller og verdifull livskvalitet.
I 2016 kom Helse Sør-Øst (HSØ) med rapporten om akutt og subakutt behandling av hjerneslag. I rapporten foreslår utvalgsleder, overlege Christian Georg Lund og øvrige medlemmer å opprette Oslo Slagsenter; «en dør inn, flere dører ut».
Målet er å samle all diagnostikk og initial behandling på ett fysisk sted for å sikre at alle pasienter får lik tilgang til eksakt diagnostikk og eventuelt trombolyse (blodproppløsende middel) og/eller trombektomi (blodproppfisking) så raskt som mulig. Modellen følger slagenhetskonseptet ved at de pasientene som har behov for videre behandling og rehabilitering får det nær sitt bosted.
Etter hva denne representanten kjenner til har denne rapporten ikke blitt fulgt opp av verken helseministeren, Helse Sør-Øst eller Oslo Universitetssykehus.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Årlig får 12 000 mennesker hjerneslag i Norge. God slagbehandling er avgjørende for overlevelse og for et godt liv etter hjerneslaget. I desember 2017 lanserte derfor Helsedirektoratet pakkeforløp for hjerneslag og la frem revidert nasjonal faglig retningslinje for hjerneslag.
Akuttbehandlingen er viktig, fordi prognosen forverrer seg raskt hvis det går lang tid før behandling igangsettes, slik representanten Moxnes også sier i sin begrunnelse for spørsmålet.
Helse- og omsorgsdepartementet ba 12. januar 2018 Helse Sør- Øst RHF redegjøre for oppfølgingen av rapporten om akutt og subakutt behandling av hjerneslag i Helse Sør-Øst, som representanten viser til.
Helse Sør-Øst RHF skriver i sitt svar:

"Anbefalingene fra rapporten er lagt inn som en føring for helseforetakenes videre arbeid med utviklingsplaner. Styret i Helse Sør-Øst har 2. februar 2017 (sak 008-2017) sluttet seg til denne føringen. Oslo universitetssykehus har frist 1.5 2018 med å levere en slik utviklingsplan.
Vi er kjent med at Oslo universitetssykehus i 2017 etablerte en bredt sammensatt arbeidsgruppe som har gjennomgått håndteringen av pasienter med hjerneslag ved Oslo universitetssykehus. Gruppen har nylig ferdigstilt en rapport som konkluderer med at dagens manglende samlokalisering og fordeling mellom klinikker representerer en risiko i pasientbehandlingen. Oslo universitetssykehus erkjenner at slagbehandlingen har forbedringspotensialer og har identifisert en rekke tiltak for raskt å forbedre slagbehandling ved Oslo universitetssykehus, i påvente av en samlokalisering av behandlingstilbudet".

Helse Sør- Øst informerer videre om at rapporten fra Oslo universitetssykehus anbefaler at alle pasienter skal innlegges på akuttmottaket på Ullevål for diagnostikk og akuttbehandling. På Ullevål vil videre behandling bli avklart, inkludert blodproppløsende behandling (trombolyse) og blodproppfisking (trombektomi). Hvis det er nødvendig med trombektomi, skisserer rapporten tre muligheter: Rask interntransport til Rikshospitalet for behandling, eller etablering av mobilt team som reiser til Ullevål for å behandle pasienten der, eller opprettelse av egen trombektomivirksomhet på Ullevål.
Jeg er opptatt av at det sikres rask fremdrift i arbeidet med å etablere bedre løsninger for pasienter med hjerneslag i Oslo universitetssykehus. Jeg vil i den forbindelse vise til Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten og virksomhetens plikt til å sørge for korrigerende tiltak som bidrar til at helse- og omsorgslovgivningen etterleves, inkludert faglig forsvarlige tjenester, og at systematisk arbeid for kvalitetsforbedring og pasient- og brukersikkerhet gjennomføres.
Jeg vil forsikre meg om at Helse Sør- Øst RHF sørger for at de føringer som er lagt av styret i Helse Sør-Øst i vedtak 2. februar 2017 blir fulgt opp.


Tilleggsvar fra statsråden 1. mars 2018:

Presisering av informasjon gitt i svar til Stortinget på spørsmål 680 til skriftlig besvarelse
Jeg viser til mitt svar til Stortingets president 25. januar 2018 på representanten Bjørnar Moxnes´ spørsmål om hjerneslagbehandling i Helse Sør-Øst RHF og vil i dette brevet gi en presisering.
I svaret ga jeg følgende informasjon:
"Helse Sør- Øst informerer videre om at rapporten fra Oslo universitetssykehus anbefaler at alle pasienter skal innlegges på akuttmottaket på Ullevål for diagnostikk og akuttbehandling. På Ullevål vil videre behandling bli avklart, inkludert blodproppløsende behandling (trombolyse) og blodproppfisking (trombektomi). Hvis det er nødvendig med trombektomi, skisserer rapporten tre muligheter: Rask interntransport til Rikshospitalet for behandling, eller etablering av mobilt team som reiser til Ullevål for å behandle pasienten der, eller opprettelse av egen trombektomivirksomhet på Ullevål".
Jeg ønsker å presisere at de tre mulighetene for organisering ved trombektomi fremkommer som alternativer i Oslo universitetssykehus' informasjon til Helse Sør-Øst RHF den 16. januar, som innspill til svar på spørsmål 680 fra Stortinget og er ikke en del av den omtalte rapporten fra en arbeidsgruppe ved Oslo universitetssykehus HF.