Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:764 (2017-2018)
Innlevert: 22.01.2018
Sendt: 22.01.2018
Besvart: 30.01.2018 av helseminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Hvordan er det samlede avrusningstilbudet tenkt løst innen Helse Sør-Øst RHF, og kan statsråden garantere for at man ikke vil få et dårligere tilbud med færre avrusingsplasser etter det nye anbudet?

Begrunnelse

I 2015 sa Blå Kors Borgestadklinikken opp den løpende avtalen med Helse Sør-Øst RHF. Avtalen var da på 129 døgnplasser. Helse Sør-Øst lyste ut nytt anbud, og ved tildelingen valgte helseforetaket å kjøpe 100 døgnplasser.
Borgestadklinikken hadde 20 plasser for avrusning før anbudet. Ingen av disse blir videreført i den nye avtalen. Helse Sør-Øst RHF opplyser at man ved sykehuset i Telemark vil opprette 10 avrusingsplasser. Dette vil i så fall ikke kompensere tilstrekkelig for bortfallet av plassene ved Borgestadklinikken.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er riktig som representanten Tellef Inge Mørland viser til at Blå Kors Borgestadklinikken selv valgte å si opp den avtalen de hadde med Helse Sør-Øst RHF.
Det ligger til de regionale helseforetakene sitt sørge for-ansvar å tilby befolkningen i egen helseregion de spesialisthelsetjenester innbyggerne i helseregionen har behov for – i dette tilfellet helsetjenester innen TSB.
Jeg er blitt orientert av Helse Sør-Øst RHF i sakens anledning. Når Helse Sør-Øst RHF skal vurdere det samlede tilbudet om abstinens- og avrusningsbehandling blir denne vurderingen ifølge Helse Sør-Øst RHF foretatt blant annet på grunnlag av Helsedirektoratet sin nasjonale faglige retningslinje på dette området (Nasjonal faglig retningslinje for avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler (IS-nummer 2211)).
Av Helse Sør-Øst RHF sin orientering fremgår det at alle helseforetak i regionen skal ha tilbud om avrusning i døgnavdeling med høy medisinskfaglig kompetanse, med tilgang til medisinske støttetjenester og spesialistkompetanse innen somatikk og psykiatri. Slike døgnavdelinger skal være en av basistjenestene i helseforetakenes tilbud. Helse Sør-Øst RHF opplyser videre at alle helseforetak i helseregionen, med unntak av Sykehuset Telemark HF, har frem til i dag hatt egne slike avrusningsenheter. Sykehuset Telemark HF har fått i oppdrag å bygge opp en avrusningsenhet i tilknytning til dagens eksisterende akuttplasser og akuttambulante team. Avdelingen skal åpne 1. mars 2018, noe som ifølge Helse Sør-Øst RHF vil styrke den akuttmedisinske kjeden og forsterke tilbudet om tverrfaglig spesialisert rusbehandling for befolkningen i denne delen av regionen.
I følge Helse Sør-Øst RHF har Borgestadklinikken frem til 1.4. 2018 avtale med Helse Sør-Øst RHF om å drive 18 avrusingsplasser, 9 i Skien og 9 i Drammen (Bragernes). Plassene som bortfaller i Skien erstattes av tilbudet som etableres ved Sykehuset Telemark HF, Skien. Plassene i Drammen representerte i følge Helse Sør-Øst RHF ikke et avrusningstilbud med like høy medisinskfaglig kompetanse som Borgestads avrusningsenhet i Skien.
Helse Sør-Øst RHF opplyser videre at de fleste pasienter som skal innlegges i døgnenhet opplever ikke behov for avrusning i døgnavdeling med høy medisinskfaglig kompetanse, men kan likevel ha behov for enklere behandling for abstinensplager. Helse Sør-Øst RHF har derfor, som en del av den aktuelle anbudskonkurransen, stilt krav om at tilbyderne skal kunne gi slik abstinensbehandling i forbindelse med avrusning i alle behandlingsforløpene. Dette er et tilbud flere private avtalepartnere gir i dag og som Helse Sør-Øst RHF og brukerne har god erfaring med.
Etter Helse Sør-Øst RHF sin vurdering er en slik modell avgjørende for en god ivaretakelse av brukere og pasienter. Helhetlige forløp er viktig bl.a. for å redusere frafall ved at man unngår venting mellom avrusning og videre behandling, men også fordi man unngår merbelastninger for pasienter og brukere i forbindelse med overføring til en ny institusjon. Alle tilbydere i den aktuelle anskaffelsen har i følge Helse Sør-Øst RHF beskrevet enklere avrusnings- og abstinensbehandling i sine tilbud, slik at denne tjenesten nå ivaretas i et helhetlig behandlingsforløp.
Helse Sør-Øst RHF opplyser også at Vestre Viken HF har 13 avrusingsplasser på sykehuset i Drammen og 13 plasser på sykehuset i Bærum. I følge Helse Sør-Øst RHF arbeider Vestre Viken HF nå med å videreutvikle disse plassene for å øke kvaliteten og kapasiteten på avrusningstilbudet i denne delen av regionen.
Det er Helse Sør-Øst RHF sin vurdering at avrusningskapasiteten ved helseforetakene i regionen og enklere avrusning- og abstinensbehandling i døgninstitusjonene til sammen vil dekke behovet for både enklere og mer komplisert avrusning. Helse Sør-Øst RHF opplyser også at ventetiden på all rusbehandling i regionen har gått betydelig ned de siste årene, og er lavere enn innen andre virksomhetsområder.
Det er Helse Sør-Øst RHF sin vurdering at tilbudet innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling i regionen er i tråd med den faglige utviklingen i feltet, og at avrusningskapasiteten i regionen samlet sett vil bli styrket.