Skriftlig spørsmål fra Emilie Mehl (Sp) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:751 (2017-2018)
Innlevert: 22.01.2018
Sendt: 22.01.2018
Besvart: 29.01.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug

Emilie Mehl (Sp)

Spørsmål

Emilie Mehl (Sp): Hvordan vil statsråden kommentere politiinspektørens uttalelse?

Begrunnelse

I papirutgaven av Politiforum utgitt 18.01.2018 kan man lese artikkelen "Reformen har sin pris", som handler om den bakenforliggende årsaken til at politiet i Oslo henlegger saker med såkalt kjent gjerningsmann.
På s. 38 kan man lese følgende avsnitt:

"REFORMEN GIR MINDRE ØKONOMISK HANDLINGSROM
[Politiinspektør] Brinch Sand ved Oslo politidistrikt sier hun hører politisk nivå fortelle om bedret politiøkonomi, men mener at politidistriktet har fått strammere økonomi.
- Jeg må være så ærlig å si at det økonomiske handlingsrommet oppleves som mindre enn før og at det er mindre penger som kommer ut i politidistriktene. Selv om vi på papiret har fått mer penger i perioden 2013-2016, så har regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform (ABE-reformen), gitt inntrykk av mer penger enn det vi har fått."

Sylvi Listhaug (FrP)

Svar

Sylvi Listhaug: I begrunnelsen for spørsmålet viser representanten til papirutgaven av Politiforum utgitt 18.01.2018 der man kan lese artikkelen «Reformen har sin pris», som ifølge representanten handler om den bakenforliggende årsaken til at politiet i Oslo henlegger saker med såkalt kjent gjerningsmann. En politiinspektør i Oslo politidistrikt uttaler her bl.a. at politidistriktet har fått strammere økonomi.
Jeg vil innledningsvis bemerke at påtalemyndigheten i sin behandling av enkeltsaker på straffesaksfeltet er uavhengig, og ikke kan instrueres av politiske myndigheter. Hvorvidt en enkeltsak henlegges og på hvilket grunnlag, er et påtalemessig spørsmål som hører under påtalemyndigheten.
Jeg viser også til at tidligere statsråd Anders Anundsen i brev av 21. januar 2014 tok opp med Riksadvokaten utfordringer knyttet til kapasitetshenleggelser. Riksadvokaten har senere opplyst at straffesaker som henlegges på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet er regulert i rundskriv nr. 3/2016. Ut over dette viser jeg til svarbrev av 24.11.2017 fra tidligere statsråd Per-Willy Amundsen på skriftlig spørsmål nr. 316 fra stortingsrepresentant Ulf Leirstein, som også omhandlet henleggelsespraksis i Oslo politidistrikt.
Når det gjelder den økonomiske situasjonen har det vært en betydelig satsing på politiet de senere årene. For detaljer viser jeg til regjeringens budsjettforslag for 2018 og budsjettavtalen som ble inngått under Stortingets behandling av forslaget. Her vil jeg nevne at politiets driftsbudsjett styrkes med 100 mill. kroner i 2018, og politidistriktene skal prioriteres. I tillegg er det videreført 295 mill. kroner i økte driftsmidler fra 2017. Dette bidrar til å skape økt handlingsrom i politidistriktene, men det vil også i 2018 være behov for stram styring og prioritering fordi det er store forventninger og krav til politiet. Samtidig må politiet og politimestrene gis handlingsrom til å bruke ressursene på en mest mulig effektiv måte innenfor de rammebetingelser, mål- og resultatkrav som mitt departement setter.