Skriftlig spørsmål fra Geir Pollestad (Sp) til næringsministeren

Dokument nr. 15:754 (2017-2018)
Innlevert: 22.01.2018
Sendt: 22.01.2018
Besvart: 30.01.2018 av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen

Geir Pollestad (Sp)

Spørsmål

Geir Pollestad (Sp): Hva er status for oppfølgingen av Stortingets enstemmige vedtak av 21. juni 2017 knyttet til en utredning av Norges handlingsrom knyttet til å kunne stille krav til norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel?

Begrunnelse

Stortinget har behandlet spørsmålet knyttet til en utredning av vårt nasjonale handlingsrom til å kunne stille krav til norske lønns- og arbeidsvilkår i våre havområder og på norsk kontinentalsokkel to ganger det siste året. Dette etter forslag fra Sp, Ap og SV.
Første gang forslaget ble brakt til avstemming den 13. desember 2016 fikk forslaget kun tilslutning fra forslagstillerne og falt. Forslaget ble fremmet på nytt i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett 21. juni 2017, og fikk da enstemmig tilslutning.
Det vedtatte forslaget var som følger;
Stortinget ber regjeringen utrede muligheten for å stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel. Utredningen skal blant annet klargjøre kyststatens handlingsrom i norske farvann og på norsk sokkel uten å komme i konflikt med flaggstatsprinsippet.
Det må være en grunnleggende målsetning og ambisjon for dette viktige utredningsarbeidet at det sikres tillit og legitimitet fra de involverte partene i tillegg til hos samfunnet for øvrig.
En bredt forankret utredning der saken blir belyst bredt og uavhengig må følgelig være en rettesnor for arbeidet. God involvering fra både akademia og partene i arbeidslivet, samt myndighetene bør ligge til grunn for arbeidet. En utredning som både ser på dagens lovverk og virkemidler, men ikke minst hvilke nye lover og virkemidler som kan være aktuelle og hensiktsmessige i fremtiden.
Norge som nasjon har som ambisjon å skape tusenvis av nye arbeidsplasser knytet til havet og havrommet. Vi må selvsagt ha som ambisjon at dette er arbeidsplasser og norske arbeidstakere kan konkurrere om. Frykten er at dette arbeidet settes ut til et fagmiljø som ikke har den beste kompetansen på alle de fagområder som disse spørsmålene berører.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Jeg ønsker å ha en god og åpen dialog med både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden i utredningsprosessen. Dette vil sikre at saken blir godt opplyst. Min vurdering er at det vil være hensiktsmessig å be om en ekstern utredning som omhandler tre hovedtemaer. For det første må utredningen klargjøre det juridiske handlingsrommet i saken. I dette ligger at det må vurderes hvilke muligheter Norge har til å stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i lys av våre internasjonale forpliktelser, herunder flaggstatsprinsippet. For det andre, og gitt at det foreligger et juridisk handlingsrom, vil utredningen måtte vurdere hvilke tiltak som kan iverksettes. For det tredje må utredningen inneholde en vurdering av konsekvensene av å eventuelt stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår.
Det har hittil vært avholdt to møter med arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, hhv.
26. september 2017 og 11. januar 2018. På sistnevnte møte ble utkast til mandat diskutert og mange innspill ble fremmet. Disse er til vurdering. Jeg vil nå utarbeide et endelig mandat og innlede prosessen med å innhente en faglig utredning. I det videre arbeidet vil jeg sørge for at partene blir involvert. Partenes faglige innspill er nødvendig for å få et solid faglig grunnlag for den politiske diskusjonen i etterkant av at utredningen er ferdig. Jeg vil bl.a. sørge for at partene gis anledning til å spille inn sine synspunkter og vurderinger til utrederen så snart denne er valgt.
Norge er en maritim stormakt og har lange skipsfartspolitiske tradisjoner for å fremme markedsadgang og internasjonal handel. Den maritime næringen er global og innovativ. Jeg vil legge til rette for at vilkår og rammebetingelser utformes på en måte som effektivt stimulerer til utvikling og verdiskaping i den maritime næringen. Jeg vil fortsette arbeidet for at næringen også i fremtiden skal være en av våre viktigste bærebjelker for norsk verdiskaping og sysselsetting. Norske sjøfolk er et viktig element for at den maritime næringen skal lykkes.