Skriftlig spørsmål fra Siv Henriette Jacobsen (A) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:768 (2017-2018)
Innlevert: 22.01.2018
Sendt: 23.01.2018
Besvart: 30.01.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Siv Henriette Jacobsen (A)

Spørsmål

Siv Henriette Jacobsen (A): Når vil regjeringen følge opp Stortingets vedtak av 23. mai 2016 om å fremme en sak med sikte på å forby mikroplast i kroppspleieprodukter?

Begrunnelse

Som følge av et privat forslag fremmet av blant annet Representanten Elvestuen vedtok et samlet Storting følgende forslag 23. mai 2016:

I. Stortinget ber regjeringen fremme forslag med sikte på å forby mikroplast i kroppspleieprodukter.
II. Stortinget ber regjeringen fremme en handlingsplan mot mikroplast etter at tiltaksanalysen er gjennomført.

Stadig flere land innfører nå forbud mot mikroplast. Det siste eksemplet på dette er Storbritannia der et forbud mot produksjon trådte i kraft 09.01.18 Fra og med juli vil også salg av slike produkter bli forbudt i landet. Regjeringen har til nå ikke fulgt opp Stortingets vedtak men henvist til at det er ønskelig å jobbe for et internasjonalt/Europeisk forbud og at en vil avvente det arbeidet som skjer i Sverige på dette området. Et internasjonalt samarbeid om innsats mot marin forsøpling er ikke til hinder for å følge opp Stortingets vedtak. Snarere tvert i mot. Det gir Norge flere modeller og muligheter for hvordan et forbud kan utformes.
Et norsk forbud vil både bidra til å sette en standard og være en motivasjon for andre.
Regjeringen plikter å følge opp Stortingets vedtak.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Mikroplast i kroppspleieprodukter er en relativt liten kilde til spredning av mikroplast fra norske kilder. Norge har få produsenter av kosmetikk og liten markedsandel. Samtidig er dette et område hvor det er kjente alternativer, og norske myndigheter har derfor primært ønsket en internasjonal regulering. Norge har både alene og sammen med de andre nordiske miljøvernministrene spilt inn behovet for en regulering på EU/EØS-nivå på dette området.
EU-kommisjonen har nylig lagt frem en plaststrategi. Denne inneholder som ventet tiltak for å begrense mikroplast. I strategien vises det til at det er satt i gang en prosess under kjemikalieregelverket REACH for å begrense innhold av tilsatt mikroplast i produkter slik som f.eks. kroppspleieprodukter. En regulering av mikroplast på EU-nivå vil gjelde for Norge gjennom EØS-avtalen. En fremtidig regulering under REACH vil tas inn i REACH-forskriften som er gitt i medhold av produktkontrolloven og krever ikke lovendring.
I forbindelse med utarbeidelse av et restriksjonsforslag vil det europeiske kjemikaliebyrået (ECHA) foreta en risikovurdering. Arbeidet med forslaget vil følge de vanlige prosedyrene under REACH og Norge som EØS-land vil aktivt søke å påvirke prosessen.
Jeg er godt kjent med at enkelte land i Europa, som Storbritannia og Sverige, henholdsvis har innført og arbeider for å innføre et forbud mot mikroplast i kroppspleieprodukter. I lys av fremdriften i EU vil jeg vurdere om det er nødvendig med et eget forbud i Norge, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte med dette.