Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Bitcoin-fenomenet bekymrer stadig flere, blant annet innen finans, politi og politikk. I neste uke skal Sør-Korea ifølge Dagens Næringsliv (23. januar) innføre et system der handel med kryptovaluta blir registrert og mulig å spore.
Vurderer statsråden tiltak i Norge, eller er hun komfortabel med risikoen ved å la bitcoin-fenomenet utvikle seg ukontrollert?
Begrunnelse
Nordea har forbudt alle sine 31 000 ansatte å handle med bitcoin (Dagens Næringsliv, 22. januar). Begrunnelsen er at kryptovaluta ikke er regulert eller underlagt offentlig tilsyn og at handel med slik valuta kan være forbundet med risiko og kriminalitet. Når et privat selskap ser seg nødt til å gå til et slikt skritt er det grunn til å stille spørsmål ved om man fra myndighetshold har vært for treg i sin oppfølging.
Bitcoin ble lansert allerede i 2009, men fikk først i fjor omfattende medieomtale. Det finnes etter min kjennskap ingen oversikt over i hvor stort omfang nordmenn eier bitcoin, men det er grunn til å tro at omfanget ikke lenger er ubetydelig. Bitcoin reiser en rekke problemstillinger, blant annet kan det være et egnet verktøy i forbindelse med terrorfinansiering, skatteunndragelse, hvitvasking og annen kriminell virksomhet samt elektronisk krigføring. Det har også potensiale til å utfordre nasjonalstatenes kontroll over det finansielle systemet og dets stabilitet, noe som også har sikkerhetspolitiske implikasjoner. Det er grunn til å tro at vanlige lovlydige borgere har alt å tape dersom dette får utvikle seg. Bitcoin-fenomenet minner dessuten fra norske småspareres ståsted om et pyramidespill.
Man kan ikke utelukke at den seinere tids betydelige medieoppmerksomhet rundt bitcoin kan ha ansporet spekulasjon på en måte som kan resultere i økonomisk ruin for enkeltpersoner og familier.
Det mangler ikke på holdepunkter for at statsråden burde se meget nøye på saken.