Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:827 (2017-2018)
Innlevert: 31.01.2018
Sendt: 01.02.2018
Rette vedkommende: Justis-, beredskaps- og innvandringsministeren
Besvart: 07.02.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Norge har siden 2009 hatt et prøveprosjekt for innsatte mellom 15 og 18 år. Ungdomsenheten ved Bjørgvin fengsel er nå blitt permanent og et landsdekkende tilbud til mindreårige som representerer høyest sikkerhetsrisiko for seg selv og samfunnet og er de mest skadde ungdommene. Det er bygget opp en tverrfaglig kompetanse for å ivareta straffegjennomføring for mindreårige. Helsehjelpen er svært ressurskrevende.
Vil ministeren vurdere å etablere en nasjonal enhet for barn og ungers sikkerhetsavdeling?

Begrunnelse

Det har vært en økning i antall mindreårige som soner for alvorlige forbrytelser og de er blant de mest skadete ungdommene. Straffen skal gjennomføres på en måte som tar hensyn til formålet med straffen, motvirke nye straffbare handlinger og være betryggende for samfunnet. Gjennomføringen skal også ta hensyn til barnekonvensjonen.
Flere av de unge innsatte har store helsemessige utfordringer: forekomst av fysiske, psykiske, emosjonelle og seksuelle overgrep, traumehistorikk og lavt kognitivt fungeringsnivå. Helse-Bergen har siden oppstart av prøveprosjektet vært en viktig del av det tverrfaglige basisteamet rundt de unge innsatte og bygget opp solid kompetanse. Ressursinnsatsen er krevende og tilbudet er landsdekkende. Det bør derfor vurderes å etablere en egen nasjonal funksjon for barn og ungers sikkerhetsavdeling.

Sylvi Listhaug (FrP)

Svar

Sylvi Listhaug: Å sette barn i fengsel skal være en siste utvei. Derfor ble det i 2014 innført to nye straffereaksjoner for barn; ungdomsstraff og ungdomsoppfølging. Det er nå svært få barn i fengsel. De barna som settes i fengsel, har ofte sammensatte problemer og et omfattende hjelpebehov. For å kunne ivareta mindreårige i fengsel på en best mulig måte, er det opprettet to ungdomsenheter. Den første åpnet i 2009 i Bergen, den andre i 2016 på Eidsvoll.
I ungdomsenhetene er det etablert tverrfaglige team som skal bidra til en koordinert oppfølging av de mindreårige innsatte, og legge til rette for at relevante forvaltnings-myndigheter kan følge dem opp både under og etter straffegjennomføring.
Innsattes pasientrettigheter ivaretas av helsemyndighetene. I noen tilfeller blir innsatte ved Ungdomsenhet vest overført til Helse Bergens psykiatriske klinikk i Sandviken. Ungdomsenhetene, med til sammen 8 plasser, har normalt kapasitet til å ta imot de mindreårige som skal innsettes i fengsel. For tiden foreligger det ikke planer om å åpne flere landsdekkende ungdomsenheter.