Skriftlig spørsmål fra Per Olaf Lundteigen (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:836 (2017-2018)
Innlevert: 01.02.2018
Sendt: 01.02.2018
Besvart: 08.02.2018 av helseminister Bent Høie

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Spørsmål

Per Olaf Lundteigen (Sp): Blå Kors Borgestadklinikken i Drammen har mista anbudet med Helse Sør-Øst RHF. Blå Kors-klinikkens målgruppe er personer med alkohol- og/eller medikamentavhengighet, samt spilleavhengige og pårørende (i hovedsak eldre personer). Ifølge Helse Sør-Øst skal disse personene i stedet få hjelp andre steder innen Vestre Viken HF.
Kan statsråden redegjøre konkret for innholdet i dette alternative tilbudet?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det ligger til de regionale helseforetakene sitt sørge for-ansvar å tilby befolkningen i egen helseregion de spesialisthelsetjenester innbyggerne i helseregionen har behov for – i dette tilfellet helsetjenester innen TSB.
Jeg er orientert av Helse Sør-Øst RHF i sakens anledning. Her fremgår det at den anbudskonkurransen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) de nå har gjennomført, baserer seg på en analyse av det samlede behandlingsbehovet for pasienter med rus- og/eller avhengighetsproblematikk i helseregionen. Helse Sør-Øst RHF opplyser videre at tilbud for pårørende er vektlagt i anbudet og at tilbud til pårørende er et godt etablert poliklinisk tilbud i hele regionen.
Når det gjelder tilbudene til pårørende oppgir Helse Sør-Øst RHF at det i grunnlagsdokumentene for alle de fem delytelsene Helse Sør-Øst RHF la ut på anbud, fremgikk at pårørende skulle involveres i pasientenes behandling, at pårørende skulle ivaretas, også barn som pårørende og pasientens søsken. I tillegg ble det også omtalt i grunnlagsdokumentene at det skulle gis pasient- og pårørendeopplæring og pårørendeinformasjon. Helse Sør-Øst RHF opplyser videre at pårørende uten et eget rusproblem, men som på grunn av belastinger knyttet til sin livssituasjon trenger helsehjelp i spesialisthelsetjenesten, også vil kunne henvises til psykisk helsevern eller tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Pårørende som har et eget rusproblem vil kunne henvises til tverrfaglig spesialisert rusbehandling og vil kunne få selvstendig pasientstatus i et slikt program.
Helse Sør-Øst RHF viser videre til at det eksisterer egne ruspoliklinikker i Vestre Viken HF som er organisert som en del av de distriktspsykiatriske sentrene (DPS). Personer i Buskerud som har behov for behandling i spesialisthelsetjenesten for problemer som pårørende til person med et rusproblem kan henvises til det lokale DPSet i Vestre Viken HF.
Når det gjelder tilbud til spillavhengige opplyser Helse Sør-Øst RHF at de ikke anbefaler at pasienter med spilleproblematikk innlegges i døgnbehandling hvis de ikke samtidig har avhengighet knyttet til bruk av rusmidler.
Helse Sør-Øst RHF viser videre til at det finnes egne veletablerte behandlingsmetoder for spillavhengige og som er tilgjengelig over hele landet knyttet til DPS og/eller ruspoliklinikker. I følge Helse Sør-Øst RHF kan personer i Buskerud som søker behandling i spesialisthelsetjenesten for problemer knyttet til spilleavhengighet, henvises til det lokale DPS i Vestre Viken HF for vurdering. På grunnlag av en slik vurdering kan det være aktuelt med behandling ved ruspoliklinikken ved dette DPSet, men det kan også være aktuelt å få behandling ved andre poliklinikker i denne delen av regionen. Helse Sør-Øst RHF opplyser avslutningsvis at noen poliklinikker og enkelte privatpraktiserende psykologer har spesialisert seg på spilleavhengige og er oppført på en egen ressursliste. Ruspoliklinikken i Drammen DPS står på denne listen.