Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helseministeren

Dokument nr. 15:838 (2017-2018)
Innlevert: 01.02.2018
Sendt: 02.02.2018
Besvart: 09.02.2018 av helseminister Bent Høie

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Statsråden viser i svar på skriftlig spørsmål fra representanten Kjenseth 5. desember 2016 til at OUS i 2014- 15 gjennomførte en godkjent pilotstudie med organdonasjon fra åtte pasienter som døde av hjerte- og respirasjonsstans når livsforlengende behandling ble avsluttet.
Kan statsråden redegjøre for status på prosjektet og bekrefte at OUS skal fortsette sin virksomhet på dette området, samt redegjøre for den videre framdrift for å sikre økt tilgang på organer til transplantasjon?

Begrunnelse

Statsråden viser i sitt svar 5. desember 2016 videre til at:

«Helse Sør-Øst informerte om at OUS ønsket å gi et tilbud om organdonasjon etter varig hjerte- og åndedrettsstans, og at dette er et tiltak som kan øke tilgangen på organer til transplantasjon med 10-20 %.»

Helse Sør-Øst og OUS har uttalt at det ikke er kapasitetsproblemer ved den nasjonale behandlingstjenesten som gir økende ventelister for pasienter som har behov for organtransplantasjon, men at mangel på organer er den største utfordringen. Det er altså livsnødvendig med økt tilgang på organer. Menneskeliv kan gå tapt dersom alle tilgjengelige muligheter ikke tas i bruk.
Dersom det er slik at prosjektet har stoppet opp, er det avgjørende at de nødvendige vurderingene gjennomføres så snart som mulig, slik at arbeidet med økt donasjonsrate kan fortsette.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Problemstillingen som representanten Bollestad reiser har nylig vært til behandling i Nye metoder. Jeg har bedt om en uttalelse fra Helse Sør-Øst RHF i sakens anledning. Helse Sør-Øst RHF opplyser at Bestillerforum RHF drøftet 18. desember 2017, i sak 193/17, problemstillinger vedrørende varig hjerte- og åndedrettsstans som dødskriterium ved organdonasjon. Oslo universitetssykehus HF fremmet saken for Bestillerforum med bakgrunn i ønske om å innføre en ny metode, regional normoterm perfusjon (RNP), for å bevare organer etter at døden er inntruffet. Slik organbevarende behandling etter varig hjerte- og åndedrettsstans anslås, ifølge saksfremlegget til Oslo universitetssykehus, å kunne øke tilgangen på organer til transplantasjon med 10-20 %.
Helse Sør-Øst viser videre til at tap av hjernesirkulasjon i dag er det vanlige kriteriet for død i forbindelse med organdonasjon. Det har fra ulike hold vært reist kritiske spørsmål ved global sirkulasjonsstans som dødskriterium ved organdonasjon. Bestillerforum ønsket derfor en vurdering av medisinske, etiske og juridiske aspekter for den eventuelle videre bruken av global sirkulasjonsstans som dødskriterium ved organdonasjon, og Bestillerforum RHF besluttet følgende:

«Fullstendig metodevurdering gjennomføres ved Folkehelseinstituttet for organdonasjon med bruk av normoterm regional perfusjon til bruk hos pasienter som dør av hjerte- og respirasjonsstans når livsforlengende behandling avsluttes. Når metoden nå er til vurdering skal den, i tråd med de overordnede føringene i Nye metoder, ikke brukes.»

Videre opplyser Helse Sør-Øst RHF at Bestillerforum RHF anmodet Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om å samarbeide tett i metodevurderingsarbeidet, spesielt i oppstarten, slik at de relevante problemstillingene og aspektene blir belyst. Etter vanlig praksis skal også relevante fageksperter kobles inn i arbeidet. Ifølge Folkehelseinstituttet er Sverige inne i en omfattende vurdering av organdonasjon etter varig hjerte- og åndedrettsstans. Bestillerforum ba om at det ble tatt kontakt med Sverige for å koordinere arbeidet.
Representanten Bollestad fremholder at det er avgjørende at de nødvendige vurderingene gjennomføres så snart som mulig, slik at arbeidet med økt donasjonsrate kan fortsette.
Det er Folkehelseinstituttet som følger opp arbeidet med en metodevurdering. Arbeidet skal foregå i nært samarbeid med Helsedirektoratet og relevante fageksperter. Ifølge referatet fra Bestillerforum vil vurdering av etiske og juridiske aspekter vil være en viktig del av metodevurderingen.
Helse Sør-Øst RHF, som er ansvarlig for den nasjonale behandlingstjenesten for organtransplantasjon, uttaler at RHFet vil prioritere å bidra med fagressurser i arbeidet med metodevurderingen, og medvirke til at Bestillerforum RHF får saken til behandling så snart fullstendig metodevurdering er klar.
De opplyser videre at inntil avklaring foreligger, vil Oslo universitetssykehus forsøke å opprettholde antall organtransplantasjoner på et så høyt nivå som mulig gjennom fortsatt aktiv rekruttering av givere og bruk av tilgjengelig teknologi.
Det har de siste årene vært en nedgang i tilgangen på organer, særlig fra levende giver.
I 2016 ble det transplantert 47 nyrer fra levende giver, mens det i 2017 var en sterk økning til 74 nyrer. Vi vet at mange er positive til organdonasjon, men vi har ikke hatt gode systemer for at dette er kjent når personen dør. I dag er løsningen gjennom et donorkort vi må ha med oss, eller via en app. I 2018 vil vi gjennomføre en nasjonal kampanje for å mobilisere enda flere organdonorer. Kampanjen skal også omfatte levende giver av nyre. Kampanjen skal komme samtidig med en ny løsning slik at alle skal kunne registrere seg som organdonor i kjernejournal.
Vi må ha gode systemer for at de som vil donere organer får mulighet til det. Det er samtidig vesentlig å sikre at helsepersonell raskt kan få avklart muligheten for organdonasjon, og sette i gang arbeidet med å sikre organer. Representanten Bollestad fremhever i sitt spørsmål det viktige arbeidet for økt donasjonsrate. Jeg håper at kampanjen og muligheten for å registrere seg som organdonor i kjernejournal vil bidra til økt tilgang på organer til transplantasjon, slik at flere liv kan reddes.